Jantina baby

Assalamualaikum, betul ke orang kata bentuk perut kita bole tahu jantina bayi? Mmg betul ke? #seriusnanya #ingintahu

36 Balas

Kadang soalan tentang perut bulat or lonjong bujur ni buat kite sakit aty… belum scan pape dah kata girl la boy la… kecik aty kdg2 sbb mengharapkn jantina yg kite nak kn… perut pun kecik lagi… org lain dah mcm ahli nujum boleh tahu ye dok laki ke pempuan… tggu la kite scan dlu ke ape… suka sgt nk patahkan semangat org awal2… jdi x semangat nk pregnant bila org kata jantina ni la itu la…lagi2 bab baby berlainan jantina x ngam or ngam ngan kite ketika pregnant… pdhal x betul pun… elok je keluar lain…suke sgt jadi ahli nujum..scan pun kadang x betul apatah lagi main teka teki

12mo ago

Ha btul tu ..saya pun alami bnda yg sama..bkn x leh terima kenyataan kn cm x perlu lh mcm awk ckp pthkn semgt kite..biarlh hjg2 nanti bru kite cnfirmkn..kdang bila org cakap bntuk perut ni tertengok perut sndri eh btul ke jntina tu tapi abaikn ckp org nnti kte stresss bby pun ikut sama😊

Xthu lah mitos or fakta , tp mungkin yg lbih thu mcm tu bila org tu bidan org yg dh brumur , mcm arwah nenek sy dlu dia thu jntina bby ikut prut walaupun bulat dia kata lelaki , nenek sy kata bukn prut je nk tngok tp belakang dn punggung org tu 😅😅😅 entalah kmi pun xthu tp arwah nenek sy dlu asal teka je mmng btul 😂 pling tak boleh blah akk spupuh sy pregnt 2minggu tp on pil prancng , arwah nenek sy ckp dia mngndung trus trkjut dia lps bt upt mmng btul 2line 🤣 Tahlah ke org2 yg boleh thu ni org yg ade ilmu kot 🤭😅

Boleh jadi betul dan boleh jd salah , cth bentuk perut kembang kan selalunya org ckp bby girl kan , mcm mna dgn org yg gemok ? Ni saudara saya la jenis bdn gempal memang nmpk kembang hbis ramai bidan2 org2 kmpung ckp bby girl ni perut kembang bulat smua , last keluar boy dah 3 boy dah dia semua ckp girl tpi boy , bg saya bentuk perut ni ikut juga bdn seseorang , saya pun tgok juga perut tmbh2 mat salleh kan jenis tak pakai bju tayang perut memang nmpak beza boy dan girl tpi ada yg sama ja ikut bdn masing2

50-50 sebab zaman dulu mana ada scan scan ni jadi dorang nak tahu jantina dari bentuk perut. Cara jalan, alahan... macam2 lah. Ada je bentuk perut macam kononnya mengandung anak laki tp keluarnya perempuan. Ala scan beria 3D 4D toto magnum 🤣 kadang scan lain keluar lain. Pada sy ikut kata hati. Kadang sixth sense mak mak ni lagi tepat 😊

macam saya masa ank pertama emk lang saya ckp ini ank kamu ini laki...sbp perut kamu bujur sikit...keluar memang laki...yg nombor dua...emk lang saya ckp ank kamu yg ke dua ini perempuan...sbp bulat...keluar2 betul2 perempuan... yg ke tiga pon dia ckp lelaki...keluar memang lelaki...yg ke empat hati saya ini kuat kata lelaki...

mungkin mitos cuma nye sy da prgnt 2 kali mmg saiz perut tu lain ikot jantina..mse girl mmg bulat betul..melebar semua..mse boboi dia mcm slim je tp kedepan perut tu..yg ke 3 ni pon x nmpk melebar ketepi..lebih kedepan..detail scan mse 20w mcm nk bibird dlu..tp selagi x bersalin x tau kn..hehe..

Mitos sis..tapi tulah kebnyakan org ,org tua, makcik2 tak lari lah dari mitos ni..haahaa..tngok perut je dah tahu jawapan..mcm saya perut bujur kedepan ,mak suami ckp mcm bby boy..tapi scan girl2 .. huhu.. Ank first perut sama bujur tapi lelaki..

sy pun perut nmpk bulat so org ckp girl tp doc scan trang² nmpk boy 😆 tp hrap jg la boy sbb sy dh ada 1boy n 3girl penat la mau jga gegirl ni lgi² yg dh nak meningkat remaja so sy nak 1 lg boy bgi kwn abg dia 😁

sy mmg nak tergelak tgk soalan2 mcmni. tp takpelah anggap je la ibu2 sekadar suka2. cuma tu lah scan pun kadang tgk lain, keluar lain. ni pulak sekadar tgk bentuk perut😅

12mo ago

sy xprcaya sbn xda logiknya klu btul pn maybe tu kbtulan ye la jantina kn ada dua jenis ja..tekaan tu klu btul pn msti kbtulan.. even bidan pn slalu slh jgk kata boy skli kuar girl.. klau sy suka scan ja...bkn 100% btul smua tp lgi byk btul dr yg tgk bntuk perut ni..

hee. x juga awak. mcm sy both bentuk perut nampak sama. cuma beza yg 1st nampak kecil sedikit mean 7@8m baru nmpk perut. 2nd masa 5@6m perut dh nampak sarat. besar. 1st baby - baby boy. 2nd baby - baby girl.