Pelepas Pantang

Assalamualaikum.. Betol ke kalau x buat pelepas pantang, sakit anak nanti2 akn jd lambat baik??? Ada kaitan ke? Wajib ke buat pelepas pantang?

12 Balas

Pelepas pantang tu biasa mak bidan/tukg urut yg urut kita dlm pntg tu akan dtg hri ke 41 cmtu utk urut skali lg dan bacakan doa2 hembus kt kepala ibu dan baby..ps2 mandi si ibu dgn baby dgn air herba dan bacaan doa jgk.nk elak bnd2 yg tak baik..yg mengarut2 tu xsure la depa buat mcm mna..pglmn pelepas ke x tu sy rs xde kaitan sgt kalau ank2 sy sbb sama je lps tu mcm xde prubahan pun.cuma ikut org tua je la if yg xpelik2.

x wajib buat pun... ada yg berpantang sendiri dgn pertolongan suami je, xde buat pelepas pantang. tapi kalau ada ambik bidan kampung , selalunya bidan tu yg tolong buat pelepas, adat org dulu2 saja, katanya utk elak gangguan makhluk halus sebab lepas bersalin kan badan lemah banyak keluar darah, setan suka sgt la bila manusia tgh lemah semangat.

Sy buat...sbb bidan sy ambil pkai ayat2 quraan...kl jampi serapah tu mmg tkut la nk wt,alhamdullah xde ape2 pas tu...ank pn ok..kl adk brdik sis biasa buat try wat..xpn belah suami yg wat pelepas pntang ni..sprti sy suami keturanan Nik jd sy buat tmbhn pula belah sy wat..

saya buat pelepas pantang tuu cukup 45hari bidan saya dtg mandikan baca doa2 hambuskan kt ubun2 kepala urut rahim dan badan .. sekli mandikan baby ... alhmdulilah lepas buat anak kurang meragam waktu malam pun lena tidoo je .. klau mmpu buatlaa .

Sy x buat pun, urut pun xdak sbb bsalin czer.. Anak xde apa2 so far xde meragam ke ape ank dh umo 3 tahun.. Kalau nk Kaitkan dgn anak sakit lmbat baik tu bg sy x la sbb anak sy kalau demam ke selsema ke mmg kejap je..

Saya Tak buat pun sebab bajet xde.ni adat Kita orng melayu je.memang orng tua bising kalau Tak wak tapi zman skrng semua kena duit.alhamdullilah xde sakit setakat ni.semua ok

Mitos je sis.. Xda effect mak dan anak.. Cuma dinasihatkan mass pantang tu jgn fikir berlebihan, kena positif, makan makanan berkhasiat..

Sye buat pelepas ank ok je. X mengeliat dah. Kurang cikit peel die. Bergantung dgn awak nk percaya ke x. Tu one of the effort.

Pelepas pantang tu apa. Sy ank first dh 12y rsa xpnh buat pun.

saya tak berpantang lepas bersalin..😁😁😁