upacara lps berpantang & khitan baby girl

Sy x nak buat upacara pelepas penutup berpantang(lalu di dlm gulungan benang & tok bidan lambung duit syiling tentukan untung nasib), dah macam khurafat pulak percaya pd benda karut. Lgpon x de dlm islam, ni hnya adat & budaya melayu je. Ada hujah yg lembut tp tegas x nak tolak amalan ni supaya org tua kita x terasa hati?

2 Balas

Sama la 1st time dengar. Jangan buat benda khurafat biar la org tua nak bising. Saya pantang sgt adat2 org dlu2 ni. Saya jawab je dalam Alquran dan Hadis tak suruh buat. So x payah buat

4y ago

Tu pasal, x ada dlm Al Quran & Hadis. Kepercayaan ni hanya adat semata2, rosak akidah percaya pd selain Allah. Kenapa perlu percaya pd upacara tu,kalau x buat nnti ada apa2 berlaku,kat situ dah terang2 percaya pd khurafat. jenuh juga nk jwb kat org2 tua, sbb diorg turun temurun amalkan. Sama macam isu khitan, org tua prefer dgn bidan kampung pakai pisau beli kat kedai je,jenuh nk jwb sy prefer klinik sbb alat khitan tu perlu sterile dulu utk matikan kuman. Ni pernah jd isu KKM beberapa thn lps.

1st time dgr ni adat ni

4y ago

*Adat