Kuman gbs

assalamualaikum baru balik checkup dari hsp pakar dokter kata saya ada kuman gbs ada ke siapa siapa ibu mengandung yang mengalami seperti saya ni?

6 Balas

Sy ada GBS+VE.. skrg dh 30 mnggu still ada lgi semlm doc pesn lau nk bernk akn dpt antibiotik dlu sb tkut bby kna jngkitan kuman.. so tnggu je lh sy bernk nti utk dot kn antibiotik.. cma buat ms skrg doc kta mmg xde ubt.. sebahagian orang mngdung akn hadapi nie dan ada yg x de.. sy plak ada GBS nie.. risiko lahir awl pn bole jdi doc ckp pe pn sy berserah pd Ilahi moga sy dan bby siht smpai sy berank dan hrp bby sy pn siht..amiin..

ye ms pregnant haritu sy ada GBS.. no worries xde apa.. as long as u jaga hygiene nnt masa nk bersalin doctor akn suntik anti biotic.. and kalau GBS ni akn kena warded 24 jam atau lebih ms bersalin nnt

sy pon ade gbs tpi alhamdulilah sekrg kandungan dh 35 4day.... harap2 baby sy xde ape2.... or terkene jankitan kuman tuh...amin

saya +GBS masa 31 minggu..kN MKN antibiotik sampai bersalin sbbm takut terlekat baby ..MKN jer sampai antibiotik jgn skip

Kuman apa tu gbs blh detail ke

4y ago

GBs tu keputihan yg melamapu kuar dri rahim kdg ada yg gatal dan bau kdg ada smpai wrna hijau nti doc akn amik smple guna mncung itik.. nti dh dpt result klau ada GBS akn dpt ubt msuk kt vagina dan ubt mkn.. tpi doc ckp norml x smua ada GBS cma nti nk bernk akn risiko pd bby kna jngkitan kuman.. jga mkn jgn mkn mnis2.. tukr pnty liner stiap bpe jam.. pkai suar dlm yg sesuai dan x terlalu ketat.. psti kn vagina sntiasa kering.. mmg tiada ubt smpai bernk bru hilang.. sy ada GBS sy pn hrap sy dan bby xde ape2 nti.. amiin..

Kuman gbs tu apa ya?