Apa itu GBS?

Mommies, saya nak check siapa di sini tahu apa itu GBS (Group B Streptococcus) ? Macam mana ibu mengandung tiba-tiba boleh kena GBS pula ya? Ia kuman yang berbahaya atau boleh dirawat? #bantusharing

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

gbs ni sejenis penyakit keputihan tak normal semasa mengandung, jadi ia bahaya untuk bayi , jadi wajib bagitahu doktor kalau kita ada keputihan berlebihan atau tak normal supaya doktor boleh bagi ubat antibiotik kat kita...nanti masa lahirkan anak, anak takdelah kena jangkit gbs tu..

Sy kena gbs masa sakit nk bersalin , lps bersalin baru pakar inform sy ada gbs , diorang ckp gbs ni tk berbahaya akn hilang sejurus kita bersalin . Tp kalau pregnant plk kena bg tau kt kk ckp ada gbs sebelum ni diorang akn bg antibiotik utk hilangkan kuman gbs tuu

keputihan yg berubah warna (kekuningan/hijau/kelabu/brown), berbau, menyebabkan kegatalan. doctor akan ambik sample keputihan awak. dan boleh check samaada awak +ve gbs atau ada bacteria lain. nah boleh refer dekat link ni https://vt.tiktok.com/ZSR3uMmY3/

Baca lagi
7mo ago

https://vt.tiktok.com/ZSR3uMvPD/

Maaf, maksud Puan Group B Streptococcus (GBS) ke?

7mo ago

bacteria yg mnyebabkn msalah kputihan.. utk mak2 ok je tp bahaya utk bayi.. ble bersalin nant Dr akn on antibiotik.. nak tw ade GBS ke x, Dr akan amek swab kputihan & hantar makmal..

bole dirawat dgn antibiotik