kuman Gbs...

Siapa yg penah kene kuman ni blh bgi info sikit x tentang kuman ni...dn cmne nk atasinya ye

1 Balas

Kuman gbs ni ada dlm 25% populasi and dia tidak bahaya pada ibu sbb kuman ni normal kt bahagian alat sulit wanita. So takda cara utk hilangkan, ada cara utk melemahkan je dgn antibiotik kalau baby lahir normal. Kuman ni bahaya utk baby sbb masa lalu saluran lahir tu baby akan telan, sbb tu jd jangkitan kuman paru2 dan plg teruk boleh jd jangkitan selaput otak (gbs meningitis). Sbb tu baby mother gbs ni plg minimum msk ward lepas lahir 5 hari utk complete antibiotik

5y ago

Tq sis atas info