tanda bersalin

assalamualaikum. Apa tanda bersalin mommy2 ya? Saya harini 38minggu 2hari. dari tengahari tadi sakit, sampai ke maghrib. now da stop. Rasa sakit cam nk membuang, sakit pinggang, perut mengeras.. dan nk tanya, warna lendir yg keluar tue warna apa? Mak cakap dia dlu warna mcm hingus hijau tue..tp ada baca kat google the asian parent tanda2 nk bersalin lendir tue warna putih jernih dan seakan merah jambu (beserta telur). dan lg 1 lendir bercampur darah. Saya punya lendir warna jernih. betul ke salah? Mohon mommy2 share tanda2 bersalin ikut pengalaman masing2. thanks. Doakan saya n baby selamat dan dipermudahkan dlm proses bersalin ye. Due date;10/10/19

9 Balas

Saya sakit masa 38w2d . Start sakit pukul 3 pagi . Tu pun mula mula tak tahu tu contraction sebab mula tu tak sakit . Cuma mula tu rasa macam menekan ke pundi kencing jadi asyik ke toilet je . Dah 3 4 kali saya stop minum air untuk tengok betul ke sakit sebab yang sebelum tu setiap kali lepas kencing saya pergi teguk air lagi then sambung tidur . Lepas dah stop tu dtg lagi menekan tu tapi dah start ada rasa sakit yang biasa je . Lepas tu saya tanya kakak , saya download contraction timer , gap sakit tu kurang dari 10 minit so decide pergi hospital pukul 10 pagi tu walaupun tak berapa nak sakit pun . Bila makin nak malam tu baru sakit yang betul kuat sampai nak duduk pun tak boleh dah bila sakit tu dtg . 12 malam saya minta nurse masuk ke LR , tak tahan dah . 2.30 pagi baby keluar

5y ago

Selalu ibu yang tak berisiko macam saya , dia akan tunggu sampai tak tahan sakit sebab dia nak dahulukan ibu yang berisiko atau kes emergency . Masa saya pun kalau ikut petang tu bukaan dah cukup je tapi dia dahulukan orang lain untuk masuk ke LR . Sampai pukul 12 malam tu saya dah tak tahan sakit baru saya bagi tahu nak masuk LR . Then dorang setuju and check kekosongan katil baru tolak masuk .

Ya. Lendir jernih bercampur darah itu normal. Kalau I, terus turun air atau org tua panggil pecah ketuban. Airnya jernih, dan turun laju macam air kencing. Tapi kalau lendir hijau tu makna nya tanda jangkitan kuman dan bahaya untuk baby. Segera ke hospital kalau keluar lendir hijau.

5y ago

tq.. tp mak kata dlu dia bersalin ok

Kluar lendir bercampur drh sikit..lps 2 skt kt pinggang..makin lama makin kerap

5y ago

Jernih

Sy kluar tanda lendir cmpur darah...

Semoga dpermudhkan sis

Air ketuban pecah..

Masa anak pertama takde tanda bersalin sebab masuk wad awal, masa check blood pressure tak cantik. Masa anak kedua, saya bangun pagi, rasa sakit perut. Keluar masuk toilet berkali-kali, buang air kecik, air besar sampai dah takde benda nak di buang. Bila rasa sakit makin kerap, mak saya suruh pegi hospital terus. Sampai hospital, nurse check bukaan dah 4cm, terus masuk labor room.

Moga dipermudahkn nanti

Sy ank first dulu tanda2 nk bsalin sama cm sis.. Tp sy kluar lndir dgn drah skit... Btter sis p Spital cek.. Semoga dipermudahkan semuanya sis ❤️

5y ago

ok thanks. lom pegi lg nie sebab sakit tak kerap pun. bole tido elok lepas 1st rasa sakit haritu