luka jahitan

mummies, normal tk kalau luka jahitan tu dh elok tapi dia tinggalkn parut yg timbul...risauu tu tnda luka blm elok atau jahitan trbuka ya?🥲

6 Balas

most probably scar tu. cuba buat scar massage kalau boleh untuk try lembutkan dia. boleh refer link tu ada dia ajar. kalau nak video cuba search di yt scar massage atau perineal scar massage. https://myexpertmidwife.com/blogs/my-expert-midwife/massaging-scars

Saya pun mcmni haritu tapi lama2 hilang sendiri dh parut timbul tu tktau mcm mana boleh kecut hilang sendiri 😅 dh dkt 3 bulan bersalin btw. Perasan parut tu masa hari 40 lebih tak silapp

sy pon sama. parut timbul. bhgn dlm rs keras. kalau sentuh parut rasa sakit sikit takut juga nk bersama suami nnt habis 100 hari

parut timbul tu mcm keloid ke?

haah nmpk mcm tu

Luka bawah ke? Normal.

4w ago

yaa awk luka bawah