Air barli.

Assalamu alaikum mommies semua. Saya nk tnya klu baby dah boleh mkn dan minum air dah, boleh juga ke minum air barli? Sbb anak sy dah 7 bulan dan mcm sembelit najis dia mcm clay dia berak juga tp sejemput je. Harap mommy2 boleh jawab soalan sy klu ada pengalaman. #JanganKecam #NoToBullying #NoCyberBullying

3 Balas

waalaikumsalam, boleh minum. rendam barli beberapa jam then rebus cepat je kembang. add kismis atau dried longan,sedappnyaa minum sejuk². tekstur ikut baby blend halus atau kasar boleh bg buah yg melawaskan mcm buah naga,oren navel,betik masak ranum,pear atau tembikai. air masak bg secukupnya.

3y ago

sama², if tak ok refer doktor terus ye puan.

bagi sy boleh jek, sbb bby dh mkn kan.. air rebusan barli tnpa gula tu mcm air msak jek bgi sy..len la klu sis tmbh gula tu mmg x digalakkan laa.. sian bby sembelit ye..moga cepat sehat..😘

3y ago

hehe,jgn panic, klu sis susah hati, prgi jela klinik swasta, klu kita nak ubat, depa akan bagi jenis air, cucuh kat buntot bby, pastu picit keluarkan air dia..mcm pelincir laaa utk senangkan bby berak klu sembelit..tpi kena brjaga2, lepas buh tu kena tadah kain, kdg terus mnyembur tahi bby.. klu nak lebih murah, ke farmasi jela beli benda tu, ckap jek bby 7bulan sembelit.. :D

Tq mommies yg reply. Baby sy dah berak dah. Sy bagi dia puree buah pear (golden pear) dan alhamdulillah membuang dia.