Ubt Zincofer

Assalam..nak tnya..sy buka bku hritu nurse kk bg ubt zincofer tp hb sy ok 11.9..sy tkut munth nurse sruh mkn mlm sblum tdo..sy dh try mkn mlm sblum tido n dh try tips dgn air oren sunquick dn limau tp still lps bbrpa mnit munth xsmpt nk pjam mta lg..prnh lps mkn tu trus tido tp trjga buang air kcil tetap akn munth jgk..lps dh munth tu sy jd xboleh tdo sbb berangin dan nk sendawa xboleh time baring, rsa mcm trsekat nfas tu..dgn bau besi karat..😢 jd skrng nk tnya pndpt ibu2 ptut ke sy stop dlu zincofer dn tukar mkn iron+folic jnma nutrilite (yg ni sy mkn msa awl khamilan sblum buka bku pink) sementara tnggu next checkup untk inform nurse tukar ubat atau call nurse trus untk inform...next checkup sy awl bln 1 ni..skrng kndungn sy 15w.. thank you kpda yg respond.. #firstmom

49 Balas

sama macam sy, mula ii bukak buku pink makan zinkofer habis sepapan je lepastu start muntah sampai lembik. lepastu sy tak makan & tak bagi tahu pun dekat nurse yang sy tak makan sampailah nak masuk 5bulan tukar kk sebab pindah rmh. sy bagitahu nurse sy x makan sebab xboleh telan, lepastu nurse suruh tukar ke iberet. makan iberet dgn air sunquick ingatkan elok rupanya lagi teruk jadinya lepas makan tuu badan panas berangin habis sebadan berpeluh dari malam sampai lah ke pagi sy muntah. last ii sy beli sendiri dekat farmasi, sy beli moltofer. Alhamdulillah, okeyy sampai sekarang sebab rasa mcm coklat. kalau hb turun pun, aku dh cakap dalam hati lantakla asal aku tak muntah ii mcm sbelum ni HAHAHAHAHA 😭

1. Saya dulu pun tak boleh makan zincofer. Memang akan muntah. Lepastu saya minta nurse tukar kepada vitamin 4 serangkai (separately) masa mula² dapat masa bukak buku: - b complex - iron - acid folic - vit c (ni saya tak amik sebab saya tak boleh consume vit c due to g6pd) 2. Kalau nak consume supplement Nutrilite, ye betul kena dapatkan nasihat daripada doktor dulu sebab tengah pregnant kita risau keselamatan bayi. InsyaAllah produk Nutrilite boleh diamalkan sebab organik dan tiada 3P. Tapi kena tambah supplement untuk ibu hamil: - iron folic - bio c plus - b complex - cal mag d plus (optional kalau ada kebas² anggota badan, sakit gigi, tak boleh minum susu dsb.)

I have the same experience. 2 minggu consume zincofer, hari² muntah. tak kira lah pagi, tghri or malam. sampai sy gastric sbb makanan semua tak boleh telan sedangkan sy tiada alahan muntah. After 2 weeks consume & asyik muntah, sy surrender semula ke kk as outpatient. Inform Dr yg sy muntah selepas telan zincofer. Dr terus tukarkan ubat sy (ferros fumarate) sbb berat badan pun turun. Plus Dr jalankan few tests utk tentukan sy tidak dijangkiti bakteria sbb kerap muntah. Cuma lepas sebulan, hb tak naik so Dr tukar lg ke Iberet. So ada lah naik sikit hb. Tp no more muntah² pd 2 ubat tu

4mo ago

ok sis..sy try cll nurse atau prgi kk mnggu ni untk tukar ubt..tq sis 😊

Sy pn mcmtu jugak doc tekan2 paksa suruh mkn zincofer last2 sy benti mkn ubat tu sbb asyik nk muntah walaupun mkn tu terus tido tgh mlm mesti berjaga nk muntah.. Tpi setiap kali doc ckp mkn ubat x sy terpaksa bohong ckp mkn😅sejak x mkn ubat hb terus x cantik.. Bila next cek up doc ckp hb dah turun terus doc tukar kepada iberet so far ubat ni ok alhamdulillah boleh telan.... Sekarang tunggu masa je ni nk sambut puteri sulung sy walaupn kne bersalin paksa... Doakn sy ye😊

4mo ago

yea sis..mkn munth tu yg xthan..smoga diprmudhkn urusan berslin sis nnti..tq..

badan saya pun tolak zincofer tapi saya still makan sampai la anak lahir, tips saya kalau makan sebelum tidur mmg akan rasa nak muntah sebab masih dalam keadaan sedar, apa saya buat setiap hari saya standby ubat& air sejuk letak dalam botol, before saya tidur saya set alarm 2 atau 3 jam.. alarm bunyi je saya terus makan ubat then tidur balik mmg takda rasa nak muntah sebab dalam keadaan mamai 🤣🤣

4mo ago

Sy pn mcm tu . smpai ank kdua bagus utk bdn n kandungan kita sht zincofer ni

Saya pun sama lepas beberapa minggu dah lupa.doc tukar ubt ke zincofer.esokkan tu saya makan sebijik duk sejam.perut sakit sebab angin naik sampai belakang belikat.pegi klinik berlainan bagitahu doc sy mkn first ubt zincofer arini terus jdi cmni .doc kata mungkin xsesuai .pahtu doc tukar bagi ubat obimin untuk sementera appointment klinik yg chekup tu.dan sampai skrang mkn ubt obimin tu sesuai

saya pon mcm tu sis.. beberapa minit nty sy da rase xsdp pening pening and muntah... tp sy tetap mkn smapi sy rase takut nk mkn ubat tu.. walaupon takut tetap jugak mkn tapi ambik mood nk makn kene termenung dulu.. lepastu sy ad jumpa org komen dia kate minum air lemon tmbh gula sikit sejuk sejuk mkn dgn zincofer sy try alhamdulillah sy okeyy xde rase nk muntah or pening....

klu tak serasi, mkn dlu apa yg serasi dgn awk. tapi nutrilite ni dikira supplement luar, jadi perlu dptkn nasihat dktr dulu sblm smbung mkn sbb kndungan dia perlu tally dgn ubt2 tmbh darah yg ada di klinik. awk blh pergi farmasi dan beli ubt tmbh darah lain, tanya farmasi if blh beli trial pack dlu. ada iberet, maltofer, obimin.

4mo ago

owhh..ok sis tq..klau nurse ckp ok..sy xrsau sngt..sbb yg nutrilite tu je skrng rsa serasi..tp nnti sy double confirm dgn nurse kk sy..☺️

Saya pun tak sesuai Zincofer. Even makan waktu before tidur, esok pagi mesti muntah oren (rasa besi) *sejarah penyakit = gerd. Jarakkan 2jam before/after makan pun lagi lah tak membantu. Muntah sekali dengan makanan sampai lemau. Akhirnya tukar pada iberet. Alhamdulillah memang sesuai. Makan waktu pagi, before sarapan (jarakkan 1jam). Before tidur pun tak ada masalah

kandungan kita sama, saya selalu makan pada waktu pagi selepas makan, mkn ubt dgn air kosong sejuk , tapi makan makanan berat sebelum mkn ubat, kalau just sarapan biskut kering ke nanti jadi mual,bdn mcm taksedap mcm nak muntah. macam sy tak berani mkn ubt sebarangan sbb dlu masa awl preg sy consume ubat luar tanpa tanya doc.saya keguguran.