Ubt Zincofer

Assalam..nak tnya..sy buka bku hritu nurse kk bg ubt zincofer tp hb sy ok 11.9..sy tkut munth nurse sruh mkn mlm sblum tdo..sy dh try mkn mlm sblum tido n dh try tips dgn air oren sunquick dn limau tp still lps bbrpa mnit munth xsmpt nk pjam mta lg..prnh lps mkn tu trus tido tp trjga buang air kcil tetap akn munth jgk..lps dh munth tu sy jd xboleh tdo sbb berangin dan nk sendawa xboleh time baring, rsa mcm trsekat nfas tu..dgn bau besi karat..😢 jd skrng nk tnya pndpt ibu2 ptut ke sy stop dlu zincofer dn tukar mkn iron+folic jnma nutrilite (yg ni sy mkn msa awl khamilan sblum buka bku pink) sementara tnggu next checkup untk inform nurse tukar ubat atau call nurse trus untk inform...next checkup sy awl bln 1 ni..skrng kndungn sy 15w.. thank you kpda yg respond.. #firstmom

49 Balas

saya pun sama... last saya cakap dekat nurse & doctor saya tak tahan sangat dengan zincofer..saya minta tukar ubat... doctor akan bagi ubat apa.. saya serasi ubat iberet.. kalau tak serasi doctor akan suggest lagi lain ubat... apa apa rujuk doctor.. cakap je terus terang.. pagi dengan malam masih sama.. saya nak tukar ubat..

Wassalam, sis saya pun dari awal pregnant sampai laa skrg, dah 34 weeks dah skrg. rasa mmg tak boleh telan Zincofer, akan keluar balik. Saya amek maltofer fol(ada asid folic sekali). Nurse KK suggest Maltofer juga. dia kata Maltofer antara yg tinggi Zinc selain zincofer. tp mmg KK tak bg. kita beli sendiri di farmasi.

saya pun tak serasi makan zincofer pada awalnya tapi doc tak bg tukar ubat lain.. ditambahnya zincofer tu dgn ubat tambah darah lain lagi adalah 🤣.. tapi alhamdulillah dah masuk second trimester ni badan dah boleh terima cuma kadang2 je ada muntah semula bila rasa badan tak berapa ok

Mungkin sis x serasi la tu dgn ubat tu.. Sy makan ferrous fumarate cmtu juga.. Jadi loya2 last2 muntah.. Jadi sy bercadang nak stop, sbb menyeksa sy je ubat tu 😂😂 sy nak cari ubat tambah darah yg lain kt farmasi.. Sementara tunggu buka buku kt kk pada next appointment

5mo ago

itu la sis..sy mkn jd terseksa bila munth blek..mgkn xserasi dgn sy..sy akn inform nurse n doc nnti..tq sis 😊

Kalau tak serasi, makan je ubat yang awak boleh. Contoh saya, doktor bagi obimin tapi saya muntah2. Jdinya saya tukar kepada iberet alhamdulillah ok, then inform doktor. Doktor pon okay. Nnti next check up bagitau je doktor yang tak boleh telan ubat yang diberi.

5mo ago

ok sis..tq..nnti sy akn inform doc untk tukar ubt

nurse tpt sya dia suruh dtg bila2 masa sblm appt untuk tukar ubat kalau x sesuai, jd rasanya sis pn blh try jg dtang kk tanpa tunggu next appt . atau boleh ws nurse bgtau , nt dia suruh mkn ubat lain dlu beli dkt frmasi

5mo ago

baik sis..sy cll nurse tnya nnti..tq sis..😊

sama mcm sye dlu. dua2x anak sye mmg xserasi dgn zincofer. dh ckp awl2 kt nurse, so nurse bg mkn iberet. hb elok je maintan. mybe sis blh try beli iberet dlu dkt farmasi luar? mnt inform dgn nurse kk ckp xserasi zincofer.

5mo ago

ok baik sis..sy inform nurse nnti..tq sis..

Sy pn bau besi lpas mkn zincofer. Apa sy buat lpas telan ubat tu sy cepat2 makan buah or apa2 yg mengenyangkan..Alhamdulillah da xde bau tu n x muntah. Sy mkn zincofer waktu siang je. Hb maintain 12-13.

try maltofer fol sis.. beli kt farmasi. sy doctor kk yg suggest. tp kk xbekalkn kena beli sndri la.. maltofer ni rasa perisa coklat.. boleh la telan dr yg lain tu😂

4mo ago

yup boleh. sedap rasa coklat

Saya pun tak sesuai makan zincofer . Tp klinik kk cakap diorang ada zincofer je ubat lain tak ade .. diorang suggest saya beli sendiri ubat moltafer kat farmasi .. ubat tu ok ngam , hb pon tak drop