boleh ke naik flight kandungan 7 bulan

Assalam..nak tanya..kandungan nk masuk 7 bulan blh ke naik flight

18 Balas

Saya okay je naik flight ke overseas masa pregggy anak no. 3. Waktu tu mengandung 7 bulan lebih sikit tapi before flight saya jumpa doktor dulu, check conditions saya & baby dlm keadaan yg betul2 baik. Alhamdulillah utk saya okay jea sbb saya pun time tu badan rasa kuat sikit & luggage semua angkat & settle sendiri. Doktor akan keluarkan surat utk kita serahkan masa nak berangkat. Tanpa surat doktor utk ibu yg hamil 7 bulan ke atas,tak dibenarkan utk terbang. Semoga membantu. Apa2 pun kita kena pastikan badan kita kuat, sihat ibu/anak. Klu utk penerbangan yg panjang,pakai stoking khas utk ibu mengandung naik flight utk elakkan masalah pembuluh darah. Banyakkan membaca sis, boleh Google info 😊

Hmm.. better elakkan sis.. makcik saya pregnant and naik flight even doctor bg surat approval pun boleh terberanak lps mendarat. Benda nak jadi kita tak tahu. End up makcik saya bersalin di Jepun and baby tak cukup bulan. Kena baya 300k sbb nak bawa baby keluar hospital and balik malaysia. Baby keluar tak cukup bulan.. kita doa yang baik2 ye.

4y ago

Masa dia pergi tu musim apa? Boleh saya tahu?

Boleh je. Saya baru je naik flight minggu lepas. But make sure dapatkan surat fit to fly dari doktor. Time dekat airport nnt kena isi borang declare kata awak pregnant. Setiap airline ada limit smpai minggu berapa je boleh naik flight. Boleh baca t&c dorang.

boleh klu MAS xlebih dari 30 minggu Pregnancy, klu Air Asia xlebih dari 28 minggu.. apa² kena tanya pihak Airlines, sbb kdg dorg punya terms xtentu .. dan kdg ada stgh airport dia minta surat doctor, minta doctor check keadaan kesihatan, takut² terbersalin dlm flight ✈️ hehe

Sy last naik flight 31weeks haritu.. Skg ni 35 weeks mmg tak boleh dh.. Air asia limit smp 34weeks saja..

2y ago

Boleh tahu, start berapa minggu boleh fly if naik airasia?,

Boleh je sis..sy preg ank pertama n kedua..naik flight blik kg..bersalin kat kg..tpi lebih pastikan refer Dr. dlu la..

Saya dulu ambil surat dari doktor sebelum fly..di airport akan isi borang untuk declare..

Boleh je... Tpi pastikan dpt nsihat doktor dulu

refer doc..biasa nya dorang nak surat doc...

Boleh je sis, saya pergi perth time 30 weeks

4y ago

You ada risau tak sebelum fly? I baca byk sgt org tak bg fly jd takut nk fly. Sbb long haul flight