Proses keguguran atau kehamilan berjaya?

Assalammualaikum, saya nk bertanya, saya da 7week+ pregnancy. Tapi spotting saya da terjadi selama 9hari (masuk 6week) (coklat, pink) dan skrg Saya mengalami pendarahan seperti tengah period (3hari) perut cramp, darah period tkla penuh 1 pad. Bnyak kali pergi hospital tp doktor kata threated misccariage ataupun early pregnancy simptom tp kantung saya membesar cume dlm tu kosong dan cantik dduk dlm rahim. Ada sesiapa mcm saya? Skrg ni saya tga melalui proses keguguran ke? Ahad ni baru jumpa pakar sakit puan. Saya risau sgt bila masuk bilik air. Sedih bila nmpk darah kat pad saya . #ttc5tahun #firstpreganancy #bantusharing

8 Balas

sy pon pernah jadi mcm ni masa tu 6week sy check upt double line tp sy ada keluar darah sikit2 mcm last day period gitu 3hari. pastu esok tu dr sahkan sy pregnant dan kantung elok je duduk dlm rahim. time tu g scan jantung baby pon dh nampak berkelip2 kat monitor dia. tetapi tiba2 esokkan harinya sy heavy bleeding mcm first day period . byk giler darah smpai tembus lah cadar sampai ke tilam sbb kita kan xpakai pad. bila masuk je bilik air cangkung lagi byk darah meleleh keluar. so esokkan tu sy terus pergi klinik yg sama scan semula doc tgk janin ada tp heartbeat baby dh xde. sedih sgt rasa time tu. dan doc sahkan sy keguguran dan doc xbg apa2 ubat utk sy consume sbb mmg keguguran. jadi doc bg masa kat sy 2week utk kantung tu turun sendri. jadi dalam masa 2weeks tu mmg hari2 akan ada darah berketol2 mcm tu keluar tp xheavy mcm hari first kena tu lah. sbb sy tggu juga kantung tu turun kan . setiap kali ada darah keluar je sy check takot2 janin tu dh turun. sy xpergi d&c pon sbb doc dan mak sy mmg xgalakkan g cuci kat klinik biar dia turun sendiri.. jadi sy xpasti lah janin tu turun ke x. sbb org ckp kalau benda tu nak turun kita akan rasa sakit mcm sengugut. tp sy xrasa apa2 pon. selepas 2week sy pon pergilah semula klinik tu utk scan betol ke rahim sy dh bersih dari semua2 tah. sbb mmg darah sy nonstop lah keluar sepanjang 2week tu. sy pon xpasti kantung tu dh keluar ke belom. Alangkan terkejutnya sy bila , kuasa Allah nak kata ada rezeki lagi kan. masa scan tu tgk2 baby sy makin besar dan jantung dia pon ada dan boleh dengar time tu. rupanya anak sy masih kuat bertahan. masa tu kandungan dah 8week. baby dlm perut pon sy boleh tgk dia melompat2. lepas je 8 week tu sy dh xpernah ada bleeding smpai lah ke skrg kandungan sy dah 31week. sy first time preggy juga. xpernah gugur ke apa. jadi sy pon mcm pelik kita heavy bleeding tp janin masih kuat bertahan. Alhamdulillah Allah masih bg rezeki anak utk sy dan suami. apa2 pon sis pergi jumpa doc ye kalau ada apa2 pendarahan. sbb pendarahan masa preggy xnormal sebenarnye. Semoga sis pon ada keajaiban mcm sy juga. Ameen 🤲 . sis jgn stress sgt pikirkan benda ni. sy pon xpernah pikir apa2 pon masa tau doc ckp keguguran. sy siap berpantang keguguran lagi . rehat cukup2 dan elak buat kerja berat2.

5mo ago

kecil2 je. tapi setiap kali kencing akan keluar. darah macam seketol dua mcm tu. dia bukan darah yg cair. tp dia pekat mcm keputihan gitu.

Saya pernah macam sis,tak bleeding tapi brown discharge .setiap kali keluar tu, mesti pergi scan.and selalu kantung kosong .sampai lah 1 hari tu , Ada keluar fresh blood sikit . Then pergi scan, kantung dah tak bulat (bentuk macam dah pecah, Ada gerigi) dr cakap tak Jadi . Pergi hospital , Dr suruh tunggu jumpa pakar within 1 week nak tengok further macam mana.Tapi takde rezeki,2 hari lepas tu gugur.

Kisah kita sama. Kantung apa semua tu cantik. Dr diagnosed threatened miscarriage then bagi ubat duphaston & minta bed rest. Tak sampai 3 hari lepas tu, kantung keluar. Semoga kandungan awak sihat & selamat hingga dilahirkan 🫶🏻🤍

kalau sis dulu gugur seminggu jugak keluar darah, tak sakit dan kantung apa smua x nampak pn. dh sminggu saja check klinik rupa dh gugur. baru gi hospital 3 hari selepas itu baru sakit smua keluar la janin tu smua. masa tu 9week mcm tu la

Puan kena bedrest dulu seminggu , sy mcm puan jgk awl2 kehamilan kerap ada darah keluar . Dr sahkan threated Miscarriage then Dr bgi ubat kuat rahim nama duphaston .. Alhamdulillah semua okay , sy pun TTC

Susah nk ckp.. ade org 7 weeks da nmpk janin.. ade org 7 weeks bru nmpk kantung.. so nk ckp gugur ke hamil ke memg susah nk ckp.. Tp klu bleeding mcm period, slalu nye kndungn x jd..

5mo ago

sis...Sy TD baru scan 8 week..cuma nampak kantung je...rasa sedih bila doc cakap takut ada yg X kena...tunggu lg 2 mggu scan lagi..

kalau darah dah penuh satu pad. better awak pergi semula hospital. jgn tggu dkt rumah dear. kalau ada duit lebih awak pergi private hospital pula

kalau upt +ve any spotting or discharge yg keluar sila alert. jangan tunggu sila ke hospital ASAP