Baby masih terjaga waktu malam

assalammualaikum mommies. baby saya harini dah 7 bulan. tapi masih lagi bangun pada waktu malam. kdg 2x bangun. tapi kdg 4x bangun. kebanyakkan kenalan yg saya tanya, dorang lepas habis pantang baby dah jarang sgt bangun. dah masuk 4 bulan lagila mmg tak bangun. saya kdg mmg penat jgk. yelah sebab dia siang hari nap pun dah kurang. skg nap 2x je tapi 30mins setiap session. ingatkan malam tidur sampai ke pagi la. tapi dia tetap jgk nak bangun. huhuhu. siapa lagi yg bersama saya. apa je yg korang buat dgn baby korang? dark circles saya dah teruk nih. hahahahha

14 Balas

Waalaikumusalam.. apakta puan cuba kenyangkan perot ank. Lewat ptg @ awal malam bg anak mkan, mkanan @ buah2 yg tggi serat @ karbohidrat. Contoh ubi kentang rebus, pisang, betik yg dilenyek @ dikisar.. boleh jgak campur kurma sebelum dikisar. sebelum tido pastikan ank selesa, lampin pkai buang ditukar, lap bdan ank dgn kain lembab,jika perlu tukar pakaian baru. Suasana tempat tidor yg sesuai, lampu yg suram, suhu yg sesuai dan tiada gangguan bunyi-bunyian jugak mmbantu lena anak. Paling penting cuba knyangkan perot ank, anak dh 7bln, susu shj dah kurang mmpu mngenyangkan ank. Setiap keperluan adalah bayi tak sama, ada byi yg mmpu tido lena walaupun hnya minum susu 1x sebelum tido. cubalah, mana tawu berkesan ✌✌✌

4y ago

sama2 kaseh.. try buat dlu, tgok berkesan tak cara tu, apa2 mklum balik ye.. 😄

hye mommy..enjoy saat2 ny mommy. .😍. .xkn slalu kte akn mrsa saat2 ny. .nty ank da beso rindu semua ny. .bby biasa la akn tjga..sye bby da 6bln ++ pon still tjga 2 3kli. .kkdg dye xlse kkdg nk susu. .sye lg. .kkdg susu kn bby pon smpai tersengok2. .🤭. .siang lg mmg x dan tdo. .sbb sye pon bbysitter. kalo pgi 2 da bgn..siap kn kakak dye p skola. .sye dpt tdo skjp smntra ank msih tdo. .2 pon da lega. .lps 2 mlm br nk tdo blk. .kalo mlm nk tfo blk pon. .10.30 bby akn tdo. .tp sye xln tdo slgi bby x nyenyak..plul 11++ br sye bole trlelap. .sbb kkdg bby akn pusng sne pusing sny. .hehhe. .saba ye mommy . .smntra bby nk besa. .🥰😍

Anak saya sampai 2 tahun pun bangun malam. Dari lahir sampai 3 bulan dia tak tido malm asyik nangis memang tak boleh bawak bincang la kan 😂 tidur pun duduk. Start 3 bulan ada kerenah lain setiap 2 jam mesti terbangun. Susah hati saya 😅 mata sembap je pergi kerja, stress, susu pun mula drop. Tapi lama kelamaan hati ni belajar redha dan rasa keadaan tu normal. Sampai 2 tahun baru malam2 tak terjaga dah 😆 bertabah ya sis.

4y ago

eh sama laaa dgn baby saya! masa awal2 lahir tu ya Allahh. mencabar betul kan. lepas 3 bulan bangun setiap 2 jam. skg ni dah 10 bulan dah. masih bangun tapi tiap 4jam.

normal je rasanya. baby saya dah setahun pun kdg 2-4x jugak dia bgn mlm. sbb dia nyusu bdn, mudah lapar balik. kdg tu dia nak ngempeng je. tp pas kul 5 ke atas, biasanya dia akan tdo lama and x gerak cari mama dia dah. wpon penat jugak kdg tu, tp layankan je and hargai moment2 cmni. nanti rindu 😁

setiap baby xsama. Ank sy 6bulan still jaga mlm. Tp siang kalau dia tido paling sekejap pn sejam, paling lama 3jam. Kena bg dia btl2 selesa. Suhu xleh panas sgt. Lps tu ank sy still bedung kaki dia. Tgn je lps.

4y ago

sme la bby kte 😁..tp sye bedungg tgn dye lg. .kalo x tdo kjp je. hehehe

bby sy pn 7 bln.. dia ttp bgn mlm juga..mngs mnta susu smbl mta pjm.2@3x trbgn.nrml je tgk demand bby..ank sy susu bdn so sy enjoy je lh moment ni wlpn seawal pgi nk bgn bkeje..huhuhu...sabar ye

4y ago

saya mmg asyik fikir positive macam tu. walaupun mata ni mmg dah mcm panda sgt2 dah. hahaha terima kasih!

ank sy masa umur 3 bulan smpai 5 bulan dia tido smpai ke pg.. xterjaga langsung.. skrg dh masuk 6bulan ni kerap terjaga, kdg 3-4x.. cuma terjaga jela, bg puting kosong tepuk2 tido smula

4y ago

dia nk bau ibu dia je tuh

depends pada baby. ikut perkembangan dia. Baby saya pun mcm tu, saya akan tgk gap minum susu dia. Kalau dia nak.minum saya akan bagi n lepas dia kenyang dia akan main sendiri n tido.

4y ago

samalah ngan baby saya dah sethn pun still bgn n menyusu...

Lohhh saya anak nk masuk setahun still bangun lagi malam malam mintak susu. 2 kali kdang 3 kali skali bangun nak susu. Kol 12 tgh malam, kol 3 pagi and kol 6 lebih

4y ago

Yg 1st bukan susu badan sbb saya pregnant dekat. Die minum fm. Tapi still bangun pepagi

Sy anak skrg dh 8bulan ..anak xbgn mlm sy pulak yg risau .😅 sbb dh tbiasa dri lahir mmg akan bgn 2 3x wktu malam ..