BUKU PINK.

Assalammualaikum. Kpd ibu2 yg brtnya klu boleh ke buat buku pink masa PKP ini. Jawabnya is tak. Sbb sy baru je ke KK Sek 19 dan doctor suh dtg lg bila kandungan dah 12 minggu. 12 minggu ke bawah jgn buka dulu. Dorg tak bagi masuk dlm pun just tnya2 itu ini sakit itu ini tak dan bagi ubat based on sakit yg kita bgtau tu pastu dah boleh balik terus. Kena buat buku 12 minggu ye mommies. Mkn ubat folic asid dan minum susu jela kita sementara ini.

48 Balas

Lain tempat lain cara.. Bukan musim pkp jaa.. Sy pi kk nak bukak buku week 6, nurse bg tarikh masa week 11.. Dlm diantara tu ja dh brapa kali pi hospital, masuk wad sbb urinary tract infections.. doktor kat hospital dok tanya buka buku x, knp x buka buku lagi.. kenapa lewat.. Bila week 11 sy pi, sy pi lewat sikit jaa.. dkt² tgh.. nurse ckp dh lewat.. nurse bg the next week.. masuk week 12.. Ikut KK masing² nya cara.. Pendapat saya tanya jaa kk masing².. mudah.. Kalau awal, nurse bg tarikh.. drpd dok tunggu sj.. pastu nurse marah.. Skrg dh laa Covid19.. byk benda kna pantau.. risiko ibu hamil tinggi..

pendapat saya...ikut kk jugak sis. seeloknya sebelum pergi, call dulu. sbb saya pun tak pergi bukak buku lagi. saya call dulu. nurse tanya soalan, bagi tarikh untuk buka n bagitahu apa yang perlu dibawa mcm salinan ic suami, salinan sijil nikah lepas tu dia tya keadaan kita mcm mana. kalau teruk sangat alahan, nurse cakap pergi je kk. tak kisah berapa minggu sebab untuk kesihatan ibu n baby. tu pengalaman saya lah sis dgn kk.

Area saya, haritu ada ibu mengandung 12w ke 13 w baru buat buku pink. Kena pokpek dgn nurse dan doc sebab, kalau dh tahu mengandung,positive..cepat2 buat buku. Dia kata sebab boleh diaorang dapat tahu si ibu kot ada permasalahan ape2 semua lah. Saya masa dengar tu terus seram 😂 kawan saya stay kepong, klinik dia pulak suruh 12w baru suruh dtg buat buku pink 😂🤣 setiap klinik sop berbeza kot

Sama la dgn sy. Dulu pegi masa hamil 4mggu, nurse suruh balik. Haritu call nak buat appointment, nurse bagi date 12/5 & kandungan dh masuk 15mggu. Ramai kawan2 terkejut sbb lambat sangat. Sbb kan pkp ni, kat kawasan sy nurse tak bagi bukak buku pink awal. Sy pon pegi klinik swasta utk monitor baby (sbb ada spotting 4mggu-7mggu dulu) & skrg ni mkn iberet + minum susu. Harap2 baby & sy sihat 😊

Very good info.. Hehe.. Lambat lagi saya kena buat buku kalau mcm tu.. Saya baru week 6..cuma tulaaa.. Xtahu apa kena pantang masa preggy ni..apa yg boleh apa yg xboleh.. Ubat apa yg kena makan.. Ubat apa yg xboleh makan...

mmg buku tu kene buat week 12 , dan saya buat mase tu PKP .. alhamdullilah dia kata ok je .. mungkin KK yg saya pergi tu xd halangan .. kalau awal kene reject je .. saya buat week 12 , kawan buat week 14 kene marah sbb lambat ..

Saya 8 weeks baru kena buka.masa 6 weeks saya demam check upt positive doktor minta datang minggu 8 buka buku..pastu hb low saya kena datang lagi minggu ke 10..dan sekarang kena jumpa pakar minggu ke 12 lusa..

Lain tempat lain cara.kalau xyakin baik call kk berdekatan tanya jgn dgr ckp org..tempat saya boleh je bukk buku 12w kebawah waktu pkp ni tp bila ada statement mcm ni yg buat org2 baru mengndung ni pening😅

Kt klinik area sya dpt je buka sis sbb smlm sya ke klinik ada yg register buka buku pink.. cuma scanning dijarakkan . Saya dulu 8weeks dktr kata smua ok 20weeks bru scan balik sbb covid ni...

Susu tak elok minum dengan ubat ye sis. Nak pula iron, folic acid. Melambatkan penyerapan ubat. Nak minum boleh, 2 jam sebelum atau selepas makan ubat. Macam minuman berkafien juga.