naik flight boleh ke..?

Assalammualaikum bakal2 ibu sekalian, sy nak tanye..boleh ke ibu megandug nak naik flight itu pon dlm negeri je dari kl ke Langkawi..? Kandugn sy dlam 8 bulan lebih mcm tu.. boleh tak

6 Balas

Sampai 7 months shj klu tak silap. Sbb sy pun balik sabah usia kandungan 6M balik sini 7 dah then after sehari dah bersalin. Doctor kata jgn naik flight sbb baby akn rasa pressure kt dlm, klu tak nak bersalin awal baik jgn naik flight. Risky.

Sampai 27 weeks sahaja. Lebih dari tu perlukan surat kebenaran doctor. Kalau tak counter depan tak bagi naik. Lepastu kena tanda tangan surat Release & Indemnity (expectant mother) form. Sebab risiko tanggung sendiri.

klau airasia, x blh naik bila kandungan dh 35 mggu ke atas.. sbb tkut pressure flight beri kesan pd baby.

kebanyakan flight bagi until 34-35 weeks sahaja but dgn surat kebenaran doctor..

maaf puan sy kurang psti ttg ini #TAPsupermoms

rasanya 3rd trimester flight tak benarkan dah