nak handle ank2 yg degil

Assalam..ada x parents kt sini tau cara nk hendle ank2 yg degil, x nak dgr ckp..ank sy yg 1st 5 thn perempuan..yg 2nd lelaki 1 thn 10 bln..slmg ni yg tgh prrgnnt ank yg ke 3..bru 12 weeks..sy x taulah..myb pembawakan hr2 sy nl marah anak2 sy..rumah sy kemas, bersepah balik..kadang2 smpai sy menangis sorang2 sbb x dpt nk handle ank2..suami sy seorg tentra..pg petang siang mlm bz..lg2 skng dia tgh kursus..sgla tnggungjawab kt bhu sy sorang..ad kalanya sy stress...mcm org meroyan dah..sy x tau nk bt apa..

1 Balas

I feel you,tgk SIL handle anak buah kecik2 Abg sy tentera sbb pernah sy duduk sekali dgn dia.. satu, Kalau dorg bangun tido awal pagi,akak kena siap2 dah nak buat ape, contoh breakfast ke masak siap2 for lunch ke or kemas rumah siap2.. then mndykan dorang, bagi makan,lepas makan akak cari benda yg boleh bagi dorang diam, anak 1st 5y kan,kalau dah boleh mewarna or what ever biarkan.. setiap anak,dorang ada satu benda suka buat.. biarkan sampai Dorang tertido..akak,anak2 kecik biasa lah bersepah,buat penat je kemas.. masa dorang tido balik baru akak kemas.. jgn terlalu stress sbb sgt tak bagus untuk yg dlm perut tu.. emosi baby yg akak kandung boleh terjejas bila keluar nti..selain tu,akak boleh amalkan surah2 pendek tiup kat ubun2 anak masa tido,masa umur 7 tahun ke bawah memang sel2 otak berhubung,nak meneroka.. semoga Allah permudahkan urusan kak anak beranak.. in Sha Allah..

5y ago

Tq sis..bg pndapt dn nsihat..myb sy x sekuat SIL sis..myb jgk ni smua pmbawakan..sy terikut ikut emosi,..