Serious question for mamy yg dah bersalin anak sulung

Assalam smua saya skrng ni 36w5d. Husband ingat nak beli ticket dtng awal nnt sabtu depan untuk temankan saya kat kampung mak ni smpaila bersalin nnt. Nak tanya ibu2 sini yg bersalinkan ank sulung slalu brpa week ye ? Risau nxtweek baby kluar awal tp ayahnya xsmpai lagi🤣 So far takde tanda lagi. Masa scan 36w pun doctor kata baby x engage lagi. Tp risau la kan sblum husband smpai baby nak kuar pula. Skrng ni mengeras je makin kerap. Mamy2 smua yg bersalinkan ank sulung pada minggu brpa ye?#firsttimemom

24 Balas

saya bersalin anak first 37w5d cmtu rsenye.. contraction dtg slowly masa kt rumah .. tp bukaan 1cm shj .. 2 hari warded bru bersalin e-czer sbb bukaan 3cm wlaupun harapan msa tu nk normal tapi Allah Maha Mengetahui jadinya kita redha dgn ketentuan Dia.. Bila bersalin ni sbnrnya tk blh nk jangka puan .. kdg time kita sedia dia dtg time tk sedia dia dtg .. so kita kena relaks bila dtg sakit ke contraction ke kita kena alert lah ye.. dan doa selalu moga dipermudahkan segalanya .. saya doakan semoga urusan puan dipermudahkan ye nanti ..

Sy bersalin anak 1st 40weeks 3days. X menentu la awak. Ada juga yg kata biasa baby 1st lambat keluar, ada yg kata baby 1st cepat keluar. Depend pada baby tu bila die nk keluar. Unless u ada GDM on meds, doc boleh bg dateline bersalin at 38 weeks. Itu pun bila dah induce, x tau berapa lama bukaan ada. Kadang2 husband nk ambik paternity leave pun x tahu bila. Mcm husband sy, dah cuti seminggu tu, baru lah baby nk keluar. Balance cuti lagi seminggu nk uruskan pantang kita pula. Husband awak start ambik cuti bila?

8mo ago

Ouhh kalau husband keje sendiri, okay je bila2 die nk dtg. Kalau dtg awal pun okay boleh teman2 kan awak, manja2 kan awak dahulu.. Hehehehe. Pujuk baby cepat keluar bila husband dah sampai kt awak.

Waalaikumussalam saya baby first baby boy bersalin 40w1d tepat 40w malam tu sakit tak turun tanda langsung just sakit contraction sahaja esok pagi pukul 4 tu bersalin so kira juga 1 day jugak la. Semoga di permudahkan urusan insyaAllah 🥰

Pengalaman 3thn lps anak sulung bersalin awal 34w (8bln), turun tanda dan pecah ketuban. Takde GDM, induce drip tp x lps (baby distress) end up emergency czer. Myb sbb I kurus perut dh xdpt tampung bby kut jd terberanak awal 😅

Sy baby first. EDD 5/11/23. 18/10/23 haritu tiber contraction & dah dilate 2cm. Harini (21/10/23 = 37w6d) dah leaking air ketuban bocor so kena warded. Doc tunggu dlm masa 24 jam. Kalau x bersalin jgk, esok kena induce.

saya baby first bersalin pada 37w 4d...😄😆 dia nk kluar awal ...depending sis.. setiap org berbeza timing bersalin nya..sis dah nak bersalin kan..hopefully sis relax2 je ye and semua berjalan lancar.

Saya pula baby engage dari 36w lagi 😂 Tapi bersalin nye genap 40w . Jgn risau sis, doa2 saja supaya baby pun dpt jumpa ayah dia sama², hari² cakap n pujuk baby cakap keluar waktu ayah ade 😄

Saya bersalin anak 1st (boy) 38w 3d, 2nd (girl) 38w 5d, 3rd (girl) 39w, sekarang insyaallah tengah tunggu yg ke 4, baru 24w 5d😊...Semoga kita semua dipermudahkan proses bersalin nnt

39w3days. Sy tak rs sbb anak sulung, tp more to badan ibu..ada yg jenis anak2 keluar awal..mcm sy anak2 semua hujung2. Anak kedua sy ngam 40weeks. Anak ke 3 je czer kena bersalin awal.

8mo ago

Berharap baby kluar lepas ayahnya smpai sini je la. Jgan sblum tu🤣 yela sbab ramai bersalin 37w skrng ni tu risau juga🤣

saya 39w4d..kakak masa 38w, kawan saya umur sebaya masa 40w5d.. sepupu sebaya 38w.. hehe takde ketetapan awak.. semua bergantung pd baby n bdn ibuu