Keluar lendiran dan darah fresh

Assalam semua. Siapa ada pengalaman bersalin keluar lendiran darah fresh? Saya 39 week sekarang. Kelmarin saya ke hospital untuk check jika ada bukaan, bukaan dalam 1cm pda pukul 12 setengah hari. Doc suruh saya balik dan pantau sendiri jika ada tanda2 lain baru pergi ke hospital. Lepas balik rumah, darah masih non stop keluar. Tapi x rasa apa2 contraction, x rasa sakit, x rasa mengeras. Adakah normal? Saya perlu tunggu sampai ada tanda2 bersalin yg lain kah? Doc pesan jika ada spt di bawah segera ke hospital 1. Darah penuh satu pad(mcm period) 2. Baby kurang gerak 3. Perut kerap mengeras (10 minit 2 kali) 4. Pecah ketuban Jika x ada tanda2 ni, perlu ka saya abaikan?

1 Balas

betul dr ckp apa tu. selalu kalau case lendir keluar ni bukaan bru 1cm. long journey lagi. dr tk warded kan slalunya sbb wad penuh. ataupun ibu tkde high risk pregnancy. kalau anak 1st, dlm 2 3 bru bersalin. betul apa yg dr highlight tu. semua tu kena pantau. pergerakan baby kena cukup, tk ckup atau tk aktif terus ke pac. pantau contraction. dlm sehari lepas lendir keluar slalunya sis akan rse menekan2 bawah ari tu makin kerap. then makin sakit. dri rsa mcm senggugut manja2, makin sakit n makin kerap. guna contraction tracker dri apps ni untuk pantau. bila jarak kekerapan sakit tu dh 15min, terus ke pac. slalunya time ni bukaan dh 4 5cm. air ketuban boleh pecah bila2 masa. Bila air ketuban pecah, tngok warna air ketuban. jernih, okay. warna brown2 or hijau2 not okay. info dr. apapun semoga dipermudahkan urusan ya

2y ago

Terima kasih sis respon. Ptg kemarin saya dh pun kena warded bukaan sudah 2cm pukul 4ptg. Skrg pukul 3pagi bukaan dh 4cm. Doakan saya dipermudahkan yaa ❤️