Berat badan tak naik...

Assalam semua. Sekarang saya pregnant 15 weeks, waktu buka buku time tu 14 weeks, berat 63.5. Tp sekarang berat nak hit 62.5 pun susah. Ada masalah tak dkt situ ? Waktu scan dkt swasta, doc detect uri dkt bawah. Urin pun detect ada darah tp tak ada spotting pun sampai sekarang. Saya takut ada effect dari situ. Mohon pandangan kawan2. Tq

7 Balas

Kalau low lying placenta masa early pregnancy jangan risau mommy ada lagi masa untuk dia naik. Nanti in sha Allah bila uterus membesar, dia akan tolak sekali placent ke upper segment. Masa 28w atau 32w biasa dr akan reassess sekali lagi sama sama ada uri masih di bawah atau tidak. Berat tak naik tak apa asalkan perkembangan baby selari dengan gestational age dia. Saya bukak buku masa 10w 51.9kg. Alahan teruk sampai berat saya turun ke 48kg. Sekarang saya 32w berat 53kg. Dr kata okay tak ada masalah sebab hb semua okay & baby membesar dengan baik.

sama mcm sy lah.. berat sy x lebih dr pada berat masa buka buku pink..padahal skrg dh 27w itu hari scan nk tgk gender n doc ckp baby growing at the right rate. 28w ni kene scan kt KK plak tgk mcm mne. Tp sy alahan teruk smpi skrg.pantang mkn mesti muntah blk

sye dari mula2 tau pregnant (5w) sampai skrg 17w, berat tak naik. makin turun lagi ada la, dekat 5kg turun. tapi bila scan, perkembangan baby okay, selari dgn gestational age dia. air ketuban cukup. takde ape yg nak dirisaukan. asalkan baby sihat 🙂

Saya pun berat tak naik… Dari awal pregnancy sampai 17 weeks… Maintain je… Nurse tak de bising tu means okay lah tu.. Nanti dah 3rd trimester baru naik kot…

Sy berat maintain sampai masuk 20w baru berat sy naik. Nurse ada tanya tapi bila check semuanya ok so should be takde masalah.

sy pun sma..berat x nk naik..dh 24 mnggu..klu naik pun 300g je..tpi berat baby naik ok je..mkn llu je..xde plk muntah2..😅

sy msa buka buku 38kg. skrg 21 week, berat 37kg. 😅 sy rasa penimbang kk tu yg rosak la😅

2y ago

Berat kita sama Puan. Tapi saya baru nak buka buku pink next week 9 weeks. Doktor marah tak kalau berat macam tu?