GBS positive

Assalam semua. Ada tak katsini ada pengalaman bersalin gbs positive? Keadaan anak mcmana okay ke bila dah besar?

6 Balas

hi.. anak sulung saya GBS positive.. masa lahir dia okay je... esok pagi tu saya nampak anak mcm xboleh nk bernafas dgn normal dan kluar kahak coklat dr mulut dia.. bgtau nurse anak terus masuk NICU... then hari ketiga doctor bgtau anak saya 50 50 utk hidup sbb paru2 dia xberfungsi... sedih sangat masatu hampir nak meroyan... so doctor minta kebenaran amik air tulang belakang.. dengan berat hati saya sign juga paper tu.... alhamdulillah... hospital ampang memang terbaik jaga anak saya... sebulan juga la saya jadi penghuni pediatrik sana... sekarang anak saya dah 7 tahun dan panjang akalnya... syukur syukur... kalau pn ada GBS... kene bgtau doctor supaya masa nk bersalin dorg boleh alert dan akan masuk antibiotik sampai awak bersalin... skrg saya 20 weeks 2nd baby... dan saya selalu bgtau hospital yg saya ada GBS dulu dan dorg akan alert... GBS sangat bahaya so please berhati hati...

3y ago

pekat... mcm susu basi... berketul ketul...

alhamdulillah..anak sy okay 4 tahun dh skrg..doktor detect sy ada gbs sebelum bsalin lg..sblum bsalin on antibiotik..doktor ada kata,bila sekali dh ada gbs..bila pregnant lg nanti,tetap kena on antiotik jgk..

sy baru buat swab aritu tggu checkup bulan depan tuk tahu keputusan. harap2 takde la gbs. keputihan teruk dah masuk kan ubat pun still tak nampak kurang.

2y ago

nk ambk sample tu sakit x sis..maaf brtnye...sy xde pengalaman..first bby

waalaikumsalam . saya ade gbs time pregnant . alhamdulillah anak saya dah nak 9 bulan. aktif dan lasak. membesar dgn baik 😁

3y ago

alhamdulillah

maaf puan sy tidak pnh mengalami nya..tp xpe sy try up status puan ni ea..hrp ada mommy lain sudi share ttg pnglmn mereka dgn puan..

3y ago

sm2😉✌

keputihan teruk sangat... sampai kene masuk ubat melalui faraj.. its happend masa hujung2 trims.

3y ago

yeke. mcm sy tak teruk sangat. jadi waktu tengah trimester. sy keluar darah tp sikit. gi hosp Dr swab n buat lab test. tu yg tau sy ada gbs. sblum bersalin mmg ada on antibiotik. alhamdulillah anak sy dh 4 bulan. stakat ni sihat la