Tak makan zincofer doc bagi

Assalam hi mommy nak tanya saya tak makan zincofer klinik bagi tu bahaya untuk baby ke kalau tak makan? Hb saya ok 11 ke atas bila check. Saya hnya makan acid folic, susu kambing, pati delima dan madu ja. Ubat zincofer saya tak makan sbb pening dan muntah kalau makan😭

6 Balas

Hi, sy pun hb okey 13.8 masa bukak buku pink, tapi nurse kk bagi zincofer jugak. At 1st telan ubat tu dgn air suam memang auto muntah balik sampai jadi gastrik. Try telan dgn air sunquick 1 sudu, tanpa gula baru okey. Better ambil dgn jus limau, sbb doc ckp iron lebih cepat diserap kalau ada vit c. Effect nak muntah balik tu kurang. Tapi kalau tak ngam jugak, mintak tukar je yea. Jgn paksa2 kayy. 😊

Bahaya kalu hb rendah. Klu xleh nak makan, boleh bgtau doc. nnt die tukar lain. Sy sblm ni makan obimin hb ok pastu sy skip last2 hb drop, doc bg zincofer pulak. ni kena tambah lg mkn jnis ferous sbb hb masih x cantik. Makan lah, sbb tkut hb drop tbe2 ade risiko bsalin awal nnt sbb bby xcukup oksigen doc ckp. huhuu

Sy makan zincofer jugak, selalunya awl pagi lepas subuh, ada masa muntah ada masa ok je. If xok better bgtau nurse nnti dorang akan tukar ubat. Nurse kk sy always tanya ubat ok x if x dorang akan tukar dgn yg lain.

saya dulu tak boleh makan zincofer dgn obimin sbb muntah. doc tukar maltofer. okay lepas tu, nnt awk try maltofer

tukar maltofer kalau tak boleh makan zincofer, jangan langsung tak makan vitamin

sy makan zincofer sebelom tido .. baru tak de rasa nk muntah