Detail Scan Atau 5d Scan Sahaja

Assalam ibu2. Sy skrg 20w. Sy tgh fikir perlu x buat detail scan atau cukup dgn scan 5d je. Klinik dekat tempat sy mahal sikit detail scannya. RM150 ke atas. Kalau 5d RM80 je. Klinik lain ade je yg lebih murah cuma tak pernah pergi klinik tu takut tak serasi dgn doc atau alat scan dia ? ibu2 mcmna? Buat detail scan atau 5d scan tak? Kalau buat, buat time berapa week? Tq ?

19 Balas

Usia 27weeks kebawah disarankan buat details scan sbb boleh tahu lebih details keadaan baby dalam perut. Jantung, degupan jantung, paru2, ukuran bdn tgn kaki semua sesuai x dgn usia kandungan. Doc check air ketuban kita sekali. Kalau bnasib baik boleh tahu gender baby terus 😊 28weeks keatas baru boleh buat scan 4d/5d sbb baby dah besar & lebih mudah dpt tgk muka dia. Details scan xsesuai dah time ni sbb baby dah besar n padat dalam perut. Tp depends on klinik juga lah sis 😇

Bgi sy klo ade rezeki lebih utama buat detail scan....sbb kite boleh tgok semua organ n anggota bdn dye lengkap n sempurna ke x...klo 5d scan hanya untuk tgok bby je,mcm scan kt kkia cume lebih jelas jee bentuk bby.. Klo ade duit lebih ambik pakej combo detail scan + 5d 😁

Bagi saya buat detail scan lagi penting, sbb dia akan check semua organ2 kalau ada abnormalities. 5D lebih kepada nak tgk muka semua tu 😊 Ni pendapat saya je. Saya buat detail scan 23w

4y ago

Baik terima kasih puan

Saya dah 27mggu, harini baru nak buat detail scan,dah set appoiment..harga Rm120 dkt bangi,rasa yg ni ja paling murah yg lain semua mahal..klu ambik combo 2d detail scan + 5d Rm150..

4y ago

Ooo tima kasi sis..nnti sy survey klinik tu

Buat detail scan dpt tgk organ baby ok atau tak..panjang,berat dia..saya buat detail scan masa 24 weeks..kalau 5d ni biasa nak tgk rupa baby je..

Sy buat detail scan & 5d tp pd usia kndungan yg berbeza.. masa 20 week sy buat detail scan dlu.. dlm 28 week mcm tu sy buat 5d scan pulak

Kalau sis duduk area Ampang.. Boleh try klinik nie. Staff dengan doc mesra sangat2.. Details scan penting sis.

Saya hari nie buat detail scan.. Appointment kol 10am stgi.. 21w5d 🤩 Kt tempat saya hrga dlm rm130.. Sg petani, Kedah

Biasa scan 5d yg mhal dri scan details.. ape Pn sis kna scan details dlu ms skrg..nti dh 24-30 mmggu bru bole scan 5D..

buat masa 27week ..join group due 2020 sini https://chat.whatsapp.com/7n6V0HZxREv9ZllaFEy7kw