35w 6d pprom +gbs (turun darah without sakit contraction) edd 10/10 tpi 18/9 kena serah diri

Asalammualaikum,mlm tdi sye ade gi hospital sbb rse perut mengeras, mcm sakit tu 10 minit lepastu stop lepastu ade sakit lgi, sambil ngilu dekat bhgian bawah lepastu ok dh n selang 2,3 jam sakit lgi jdi sye decide gi hospital la mlm tdi tpi sye dpt kluar sbb nya doktor kata baby baru nk bukak laluan bawah tu.anak sulung selalu nya lmbt sikit,lepastu check baby semua ok n check bukaan dia kata bukaan dh ade tpi baru hujung jari n baby jauh lgi, lepastu dia terang kn dekat saya pasal tanda tanda nk bersalin mcm pecah ketuban,turun darah bnyak,mengeras 10 minit 2 kali,dgn baby kurang gerak (maksudnya 4 jam baru sekali gerak) dia kata klau turun darah sikit tu ok lagi bole hold lagi lepastu pgi ni pukul 6:05 pagi kluar darah,pendapat mmy" mcm mne hold dulu tgok darah bnyk turun atau mcm mne rase perut mengeras ni dri hari sabtu 7/9 pagi,tpi disebabkn 18 ni sye kne admit pprom+gbs sye pon ok jela sbb sakit yg bole tahan tpi mlm tdi akk sedara saya dia suggest kn gi hospital sbb dia misi nicu bby dekat hospital pakar muar n dia ckp ade kes mcm ni mk nya menahan sakit contraction 9 hari last last gi hospital beranak bby dh biru lemas dlm perut. tu sye gi smlm hospital tpi dia bgi blik jdi ape pendapat mmy,tapi skrng ni saya turun darah yg takde rase sakit apa apa,tu yg buat saya keliru,kalau gi hospital nnti dia suruh balik n bebel pulak. ade tak mmy yg berpengalaman mcm ni bole share tak

35w 6d pprom +gbs (turun darah without sakit contraction) edd 10/10 tpi 18/9 kena serah diri
10 Balas

Pagi 9/9 klr spotting macam ni , Saya 9/9/24 g kk sbb checkup je sekali nurse kata macam ade contraction saya tak rasa pun dan dic check laluan tak buka lagi , last last kene pergi hosp naik ambulance , sampai hosp diorang check ctg contraction takde pun , doc decide check laluan kalau takde bole balek dulu , time doc check laluan doc kata dah buka 5cm tak bole balek , pada hari yang sama kene induce drip bukkan fully buka pukul 630 pukul 643 klr la anak sya , terus ke hosp ye puan risau bukaan dah buka sedikit sedikit

terimakasih semua yg beri pendapat dn pengalaman, alhamdulilah saya dh msuk wad bukaan pun 1cm skrng doktor bgi antibiotic sampai la bersalin,tapi still tak ada rasa sakit contraction, doktor akn monitor drihari ke hari tgok dah ade contraction atau tk.bukaan masih sama atau ade peningkatan, saya pon tak pasti sama ada bole balik atau pun akn di induce jika tiada bukaan dan contraction.buat masa ni rasa ngilu di laluan bawah☺️

1w ago

pngalaman sy 2022 ni...last2 berkmpung kat hspital..sbb hsbnd kja shift..n jrg ada d rmh..jauh dr tmpat kja..klu ada apa2 mmg xda org nk d hbgi..sbb kmi cari rezeki kat tempat org...so..doktor suggest bkmpung d hspital tggu 37 weeks n induce jer...smga smua baik2 dn lancar saja ya puan..jngan takut.Sbb pngalaman pertama kan...

pnglaman anak first turun tanda camni , Sya mula2 turun tanda mlam , sikit2 . subuh kerap dtg sakit tahan je . makin lama makin sakit 5 minit camtu baru g hospital cek dh 3cm . bru kena tahan trus masuk ward makin lama sakit tgok cek bukaan makin bsr trus tolak lr huhuhu

better puan pergi hosp serta merta sbb darah mcm ni bg saya bnyk dh, lg pula puan ada gbs, sepatutnya turun tanda kecil pun dh kne start antibiotik dh. lg pula tak sure baby cemana. so dh refer hosp tu dh lega. semoga dipermudahkan urusan ya puan

Better pegi semula hospital. Risau sangat jadi pape kat baby. Tak pe la kena bebel ke ape. Jawab je 1st time pregnant. Mesti la risau. Kalau 2nd ke 3rd time pregnant sekali pon pastu keluar darah macam ni confirm risau jugak.

better g hospital sis. at least dpt tau baby ok ke tak. sis ckp psl ade baby lemas tu, risau pulak sy. tk pe kene bebel pun.. as long as baby dgn sis selamat.

Sy mcmni jgk sebelum ni ni sebab Drh check bukaan .MMG dia sruh balik .blom LG ni.hrni Sy 37w.masa Klau Drh tu 32week

Semoga dipermudahkan sis. Boleh tak nanti update, nak tahu how you handle

datang ja hsptl sis.. langkah bjaga2

Kena datang hospital sis.