Ubat tambah darah? Untk hb naik

Asalam nk tnye semua, sy dri obimin hb xnaik, so doc tukar iberet tp still takut xnaik, blh ke kalu pg nk ambk iberet, mlm nk kunyah maltofer? Blh combined x tp wktu lain2. #firstmom #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #bantusharing #Sharing_dong_Bund #bantujawab

26 Balas

saya amalkan ubat tambah darah makan sebelah pagi.. setiap kali baru bngun tidur, pagi pkul 5 lebih sy terus makan ubat tambah darah.. baru siap2 pg mandi dan solat subuh.. pkul 7:30 mcm tu baru strt sarapan pagi.. so far hb dlm 12-13

4mo ago

ok noted sis 🥰

saya dari zincofer tukar iberet. saya minum susu mamadil hb maintain 11+ maybe susu ni berkesan utk badan saya. sbb sebelum minum susu ni saya makan jambu baru, bayam,hati,kerang hb 10+ je.

makan ubt ikut timing 2 jam sebelum atau selepas makan dan jarakkan pengambilan susu atau kafein lps makan ubt iron , makan buah jambu batu saya makan iberet alhamdulillah hb cntik

Makan bnyk sayur hijau. Terutama bayam. Bayam blh membantu naikkan Hb juga. Makan ikan cencaru pun blh naikkan Hb. Boleh cuba. Tpi result bergantung dgn bdn. Lain orang lain.

blh je combined..sy buat gitu..doc kalau blh sruh kunyah maltofer tu dua kali shari sbb lps makan maltofer tu la hb jd naik cantik..cuma doc sruh makan dua sbb nadi sllu laju

sya skrg mkn zicofer . okey lha dri maltofer . maltofer sya mkn hb asyik drop je dri 11.6 turun kepada 10.9 last 9.7.doc suruh mkn zicofer dgn ubat koko tu naik 10.4.

sis rajin2 minum susu kurma Farm fresh. memang cantik jer HB. sampai dokter saya kata kalau terlupa minum ubat/tak amik ubat tambah darah pon takpe.

4mo ago

Gdm sis buat sndiri limit 3 je kyrma

Sama kita sis.. sy pun mkn obimin hb xnaik.. bru je start mkn iberet.. tapi sy ada thalassemia.. risau sy hb xnaik

sis kalau najis awak jadi keras + warna hitam maknanya badan awak react well dgn ubat tambah darah tu

iron tablet jangan ambil sesuka hati tanpa nasihat doktor. overdose iron bahaya boleh bawa maut.