tanda bayi laki

Apakah tanda2 bayi laki semasa mengandung u alls.. Tlg share pengalaman anda

32 Balas

Ank sy sblm ni dua pmpuan..yg dlm perut inshaAllah taun dpn keluar boy(doc dh sahkan scan btul2 jelas)..sblm scan lg sy boleh bezakan pglaman mengandung sy sblm dgn skrg ni..yg ni sy rs alahan memilih,nk mkn seafood shj,bau ayam,telur,dgg sometimes ikan2 pun xleh..yg bercangkerang boleh plk..hari2 sambal udang sotong kepah kerang pun xpe..lps tu tetibe suka mkn buah2 masam,air2 pun nk yg masam..nk ckp beza alahan x jgk sbb yg sulg pmpuan xdpt telan ape kcuali mknn2 sunnah air pun air zam2 je..no 2 xde alahan lgsg plk..tp ms prgnt ank pmpuan sy suka tanam pokok bunga, diri sy plk xsuka cntik2,ke mana2 selekeh je,muka kusam xyh ckp ler,btmbh bulan bdn plk nmpk kembang je🤪yg kalini nk bersiap tu kne bermekap,nk bergaya baju dgn kain tdg kne match bru boleh keluar, pelik je tiba2 rajin iron baju tdg dgn stokin siap..kulit xde mslh ad la gelupas sikit awal2 tu,ramai tegur dri blkg xnmpk prgnt, mungkin sbb perut membulat ke depan kot..

Sya 3rd bby is a boy..1st n 2nd girls..mse pregnantkn die mmg byk sgt alahan..berat mse pregnant xpnah naek..selalu msuk wad..mse pregnantkn die jugaklah kne asthma attack..msuk wad 2 mggu..kne nab stiap 4 jam sekali..mmg teruk..lpas 2 ade pulak hypertension..mse nk bersalin lg la teruk hmpir2 nk jdi sawan sbb tekanan darah naek mendadak smpai 200 lbih..doktor bg ubat cegah sawan dipnggil ubat pnas..mmg pnas ubat 2..mmg xtaw nk cite mcm mner pnas ubat 2..Allah je taw..mse dlam labour room pulak da xde tenaga nk teran last2 doktor vacuum..lpas 2 pendarahan pulak lpas bersalin..msuk darah 2 pain..tp alhamdulillah syukur smua selamat..skrg bby dah nk msuk 3 bulan..mmg pengalaman yg xdpt dilupakn semasa pregnantkn my one n only bby boy..

5y ago

Mmg pon..igtnya mlm 2 da innalillah..huhuhu

Sy morning sickness teruk.. Bkn pg je, bawak sampai ke mlm. Makan je muntah. Loya n penat sgt2 walaupon xde buat apa2 kerja 😅 Pening n muntah teruk sampai lah kandungan 5mnth 😅 Kaki pon mudah bengkak n lebam2 kalau berjalan lama. Sepanjang 5mnth tu selalu lah lenguh kt bwh pinggang sampai susah nk tido. Anak 1st dulu gegirl, mmg mudah sgt2, mcm org xpregnant. Kuat lg kerja turun naik tangga. Mmg beza btl lah dgn yg 2nd ni 😅😅

Sy dlu alahan truk sgt Allah je yg tau.mkn secubit kluar semngkuk😭makeup mmng 100% xsuka lngsung.xsuka nasi.suka bnda2 gorengn.etc:pisng grg dll.seafood & sayur jdi xsuka.asyik nk belepek kt katil je smua bnda malas.bau2 tumis mmng xblh lngsung.bby bnyk main blah knan.perut bujur trletak elok je🤗

Saya pregnant anak lelaki dulu alahan boleh tahan teruk. Tak suka nak melawa. Tak suka nak bercampur dengan orang sangat. Malas nak buat kerja rumah, memasak. Awal awal suka makan masam masam, hujung hujung pregnancy suka makan manis. Celah celah lipatan badan semua jadi gelap 😜

5y ago

Sama dgn saya dia...hihi...pg2 xsuka bercampur Ngan org..huhu

Sy mengandung anak lelaki demam teruk, selera mkn mmg hilang terus.. Morning sickness night sickness semua ada.. Malas mandi malas bersiap.. Xbermaya sbb mkn xtentu.. Mengandung anak perempuan pulak 1st trimester je ada mual muntah2.. Pastu selera ok.. Suke jln2 cari mkn.. Hihi..

Laki dr segi mual dedua xsama.. Ank frst morning sickness smpai lahir.. Yg second first trimester je mual.. Yg sama cuma xleh bau husband, klo bau mesti nk muntah.. Then rindu yg amat sgt 😂 nk ikot p kerja ja klo boleh..

Org kata mkn seafood,leher gelap,rambut cantik tak gugur seperti biasa..itu berlaku kat sy masa pregnnt ank laki..masa pregnnt ank ppuan sebaliknya..tapi ni tak semua org mungkin tak sengaja kot sbb ada je kwn yg x mcm ni

saya pregnant anak lelaki skang kandungan dh 7 bulan.. tanda² dia, mual muntah, jerawat naik dkt muka, suka mkan bnd masam, selera mkan bertambah sgtt.. alhamdulillah bayi dlm kandungan sihat

4y ago

jerawat sya pun bnyk naik dkt muka..pun suka mkn bnda masam dn selera makan sya brtmbh sgt2..semoga baby sya baby boy,aminn!!

Kalau sy, dari sblum pregy nak sgt boy .. Spjg mengandung perasaan ibu tu slalu nda slh, kalau yakin boy atau girl.. Insya Allah 😁🤭.. Based on experience la🤭