kesan GDM lepas lahir

Apakah risiko pada bayi lepas lahir jika si ibu gula still tak turun2..??

2 Balas

Sya dulu pn sma GDM dlm badan doc sruh jga makan.. Klau x nnti msa lhir boleh jatuh kat bby kencing manis tu tau.. Sya dulu dri mula ngandung smpai melahir sya jga mkn, GDM sya dri 5-7 je bila dh smpai 5-4 dh ok dh.. Tpi kne juga jga makan smpailh beranak.. Sllu jugalh mbik drah sndri yg buat kat rumah.. Kena cek kn dlm smggu 2 kli dlm satu hari tu kne mbik drah smpai 5 kli. Pedih tngan, tpi x pa demi bby dlm perut biar je tgn pedih jji bby sihat..

walahualam, sy tak pasti tapi pengalaman sy sendiri , thun lepas 2019, sy ada GDM semasa hamil anak kedua, tp baby cuma bertahan 14hari je atas komplikasi masalah pada jantung .. tapi selepas 6minggu buat ujian minum air gula.. sy bebas GDM.