Sesi Tanya Pakar Bersama En. Arjuna Raj, Ketua Pegawai Strategi di LittleLives

Apakah maksud pendidikan awal kanak- kanak? Tahukan anda pembelajaran awal kanak-kanak amat penting? Persepsi ibu dan bapa juga memain peranan tehadap minda anak anda. Kanak – kanak ini ibarat kain putih yang perlu dicorakkan oleh ibu bapa. Sebagai ibu bapa, kita harus bertanggungjawab untuk memastikan anak kita berada dalam peringakat pembelajaran yang betul. Mari tanya soalan anda tentang apa yang ibu bapa perlu tahu mengenai pembelajaran awal kanak – kanak, bila patut bermula dan apakah teknik/kaedah yang betul Bersama En. Arjuna Raj, Ketua Pegawai Strategi di LittleLives pada 20 Januari 2022, Khamis. * NOTA: Soalan diluar daripada waktu yang dibenarkan atau diluar daripada topik tidak akan dijawab dan mungkin akan dipadam.

Sesi Tanya Pakar Bersama En. Arjuna Raj, Ketua Pegawai Strategi di LittleLives
18 Balas

Hi Mr Arjuna, Apakah pendapat anda tentang hybrid learning/home learning? Dan bagaimanakah cara untuk memperkenalkan teknologi kepada anak pada usia yang muda?

2y ago

We can’t run away from technology so let’s make good use of it while we can. Have pockets of time or a schedule so that you child knows when and how long they need to be on screen. Once that time is up, focus on doing other things so that screen time isn’t a priority for the day.

selamat petang.. anak sy baru berumur 3 bulan lebih nak masuk 4 bulan dh. boleh ka sy tontonkan anak sy baby tv?

2y ago

Hi selamat petang! Bayi yang berusia umur 18 bulan kebawah tidak digalakkan untuk menonton TV pada masa berpanjangan. Ini adalah kerana bayi tidak berupaya untuk process warna dan motion di dalam screen. Saya nasihatkan kepada semua ibu bapa untuk memperkenalkan TV kepada bayi hanya bila mereka sudah berumur 18-24 bulan keatas. But parents, remember to only watch in high quality displays!

Doc, ada ke cara untuk perbetulkan cara penyebutan perkataan anak yang pelat?

2y ago

The differences in these words are not only judged as a word, but also as a whole sentence. Can they differentiate between those two? Masalah pelat juga sebenarnya boleh jadi kerana, kanak-kanak tersebut didapati menghadapi: Phonological disorder - apabila anak memudahkan sebutan perkataan dan terbiasa dengan ciri sebutan pelat itu. Articulation disorder - apabila anak meletakkan bibir/lidah/rahang ditempat yang salah ketika sedang bercakap. By doing Speech therapy, you may identify whether your child falls under case A or B. For parents who are facing this problem with their child, I encourage you to analyze your children when they speak and observe the consistency in their speech.

Hi doc , sakit apa ya mcam nie ? And ubat apa yang patut letak ?

Hello. Camna nk tgk jwpn yg diberikan dr ya?

normal ke Beby 3 bulan tak berak 3 hari

Ml /. Mmomomiim M

oo jgd