kandungan 1 bulan

apakah dlm usia kandungan 1 bulan memakan nanas akan menyebabkan keguguran?

19 Balas

Nenas memang ada elemen yang boleh cepatkan bukaan rahim. Tapi, dah ada kajian perubatan sahkan sekiranya makan sehingga 8biji nenas dalam satu masa baru ada effect. Tu pun amat kecil. Jadi, kalau setakat semangkuk tu, xda effect apa. Sy pernah makan sebiji. Dari awl pregnant sampai sekrang dh 31week. Nenas bagus sebagai agent antibacteria & vitamins. Jangan set mind kalau makan mesti jadi benda buruk. Be positive.

Jgn nenas muda....sy mkn dri awai g....sbb kali ni memg suka sngt mkn nenas...tp sy cri nenas madu n betoi2 dah msak...alhamdulillah....dri mula smpai la 4 bulan....baby masih sihat...n sy xdk apa2 sakit buat masa la....mungkin ikut ketahanan bdan seseorg.....klu mkn dok qasa sakit2 tu...lebih baik xpyah laa....sy beri sekadar pendapat....sbb sy sedang melaluinya sekarg....sbb tetiba jd penggemar nenas madu....😚

Elakan kn mkan mknan yg tajam msa awl kehamilan sis.. Tkut ad ap2 pda janin.. Sbb stiap tubuh org tu tk sma.. Ade yg mkn wlau pun skit trus gugur.. Klau bole elak kn dlu mkn mknan tajam

Better elakkan. Lain org lain ketahanan bdn. Ada org mkn byk pn x de pe. Kte x tau. Klu nk mkn jgk mkn la skit amek rsa. Sy nk 6 bln bru brani mkn nenas & durian tu pn skit je.

Saya pragnant 10minggu nak makan nenas sangat.. Pegi cari yg masak makan dalam 3,4 potongan kecil saja.. Untuk lepaskan keinginan saja.. Jgn lah makan sampai sebiji..

Elakkan lah sbb antibody lain2. .saya smpai nak bersalin nyh lagi 3mggu je lagi tak berani nak mkn nenas tu wlu pun pernah ngidam dan teringin. .saya tak berani. .

Org kata elakkan mkn mknn tajam mcm nenas masa usia kandungan yg awl2. Tak tahu la dr segi kajian kesihatan betul atau x. If ragu2 jgn mkn lg.

Badan orng Tak sama.ada yg kuat Ada yh Tak kuat.usia kandungan 1 bln masi awal. Seeloknya cba elakkan mkn makanan yg bersifat tajam.😊

Kalau bolehkan, mula-mula jangan dulu. Sebab, lain orang lain badankan takut tak tahan. Nanti masa dah 30+ weeks, boleh rasa hehe 😁

Better awal² ni elakkan dulu. Sy nenas mmg fav. Teringin jugak nak makan tapi tak berani nak makan walaupun skrg kandungan dah 27w3d