Hi Moms! Anak berusia 7 hari, ada kuning, cek bacaan 7. Tinggi ke?

Apa yg boleh buat utk kurangkan kuning baby?

7 Balas

Tak tinggi sangat dah tu. Bacaan normal 5. Tp kuning boleh naik mendadak boleh menurun. Utk turunkan bacaan kuning kena keluarkan bilirubin dalam badan baby. Caranya kerapkan bagi baby minum susu supaya baby kerap buang air kecil n air besar. Kerapkan feeding every 1 hour or 2 hour. Kalau baby tengah tidur, kejutkan n susukan. Baby kuning ni memang tidur je memanjang.

kerap susukan baby,bf atau guna fm boleh. lebih kerap baby menyusu,baby akan kerap berak dan kencing. jd kuning akan cepat keluar melalui najis dan kencing. kalau dkt sabah ni kami guna bacaan ratus. biasanya kalau bacaan dah 80 kebawah klinik akan stop ambil darah utk jaundis

Teruskan penyusuan setiap 2 jam. Baby tidur perlu kejut. Jangan culas. Boleh set alarm every 2 hours supaya kita sentiasa alert. Kalau baby tak admit wad, boleh sewa mesin phototherapy. Ada pakej yang murah. Semoga dipermudahkan

tak tinggi dah. if below 5 dah boleh discharge awak. teruskan penyusuan susu ibu. setiap 1@2j sekali. supaya baby kencing dn berak dgn kerap. baby kena kuning ni suka tido. jadi awak kena kejutkan baby utk baby minum susu

Kerap bagi susu. Every 1-2 hrs. If tidur kejut kejut kan. Usually if bagi susu they akan minum je.

Can try phototherapy. Usually hospital do provide this service

xtinggi sangat