Petanda Hamil

Apa tanda2 hamil yg menguatkan firasat ibu2 utk terus buat ujian air kencing/jumpa doktor dan kalian terus disahkan hamil? Mari lar share pengalaman berharga ibu2 semua 😍 #ingintahu

84 Balas

Pengalaman saya 2 hari sebelum tarikh period tiba tiba senggugut teruk. Seumur hidup tak pernah rasa senggugut. Jadi pelik saya rasa mungkin perubahan hormon lepas kawin. Lepastu dalam seminggu tu rasa penat mencungap lain macam. Tu yang tergerak hati nak buat test upt. Buat je test terus naik 2 line tapi samar samar. Dia jadi happy excited + tercengang macam tak percaya sebab anak 1st kan😅 sebelum ni takde rezeki gugur hujung bulan 5 haritu. Doakan pregnancy saya kalini dipermudahkan sampai selamat bersalin nanti ❤️

sakit perut & pinggang macam nak period tapi tak datang pun. breast sakit. suami tegur kuat makan 😁. biasa on time mesti keluar banyak darah. ni ada keluar darah pun seciput hari pertama & kedua ja lepas tu takda. bila dah genap seminggu lebih dari tarikh sepatutnya period tak datang juga, terus check. alhamdulillah naik 2 line. rezeki. tak sangka sebab tak rancang & tak pernah bincang pun dengan suami bab anak sejak kahwin. tau tau dah ada penghuni dalam rahim. sekarang dah nak masuk 6 bulan dah sikecil.

Test sebab sesaje. Haha. Test seminggu sebelum due period. Mmg dah rasa sakit breast and mcm senggugut. Tapi tu normal symptoms nak period. Tapi masatu puasa and rasa sakit sangat perut. Satu hari tunggu tak period2. Sampai nak buka puasa masatu sbb sakit perut mmg mcm nak period. Tapi masatu mmg tak fikir langsung pregnant ke apa and mmg confident nak period tu. Tapi esok pagi bangun2 je tidur terus ambil pregnancy test tanpa niat. Naik lah samar2. Syukur Alhamdulillahh now dah 24 weeks 5 days.

1. hidung sumbat malam2 2. kaki krem 3. sakit mcm sengugut 4. mual2 5. xnak makan masakkan sendiri 6. rasa nak demam Saya mmg bukan period teratur, Bulan 11 tahun 2021 sy last period, sampai bulan 2 tahun 2022 cek upt masih negatif, sy mmg setiap bulan akan cek upt. last2 malas nak cek , plan nak prgi jmpa doktor sbb xperiod.blm smpt jmpa doktor. bln puasa xdpt nak puasa full sbb prut sakit sngt + mual2 . cek upt naik 2line. Alhamdulillah. penantian anak no 2. jarak anak ptama 8 tahun

xperiod 2tahun sbb nyusu anak, xmakan perancang pon. sbb mmg nak pregnant terus. awal2 xdtg period tu tiap bulan test upt, negatif. last2 give up. genap 2 tahun g jmpa doktor, doktor kata sbb nyusu anak, jd xsubur. ok la, stop nyusu anak. lepas 2 minggu time puasa haritu rasa mual, muntah, bau wangi xboleh, pening. masa tgh beli baju raya, xlarat jalan. nampak watson saje beli upt, test terus kat toilet, 2line. alhamdulillah. genap sebulan berpantang harini

delay period..anak 1st & 2nd delay 5 hari..tanda² nk period ada tp xkeluar² periodnye.. now,3rd delay 7hari..xjangka pun sbb ttc almost 1y bile delay 4,5 hari, check -ve,esoknye period.. punye xpercaya sampai check upt banyak2..nak make sure betolke +ve..😂 alhamdulillah Allah bg bile tiba masa terbaik..next 2weeks baru jumpe doktor,scan & bukak buku pink..doakan sy ye selamat sampai due melahirkan nnt..doakan dpt girl plak,before this 2 boys..🤭🥹

3bulan xperiod. Tp msh x expect mengandung.. anak pertama 9tahun. jauh gap😄 spjg 3 bulan dlm xsedar, blk2 mo makan chicken rice. plus, rasa penat yg terlampau penat, bru jalan kejap terus penat. smpi lah satu hari tu, rasa mcm ada gerak2 dlm perut. terus bt test, positif. Bbrpa minggu jg buat test, tetap positif😍terus bawa scan swasta, tau2 hampir memasuki 5bulan. alhamdulillah bby sihat ja dlm perut. doakan urusan sy d permudahkan, due raya ni😄

Period memang tak normal since anak dara. So tak fikir sangat. Kerja sendiri meniaga, selalu buat kerja berat and cuci kuali periuk kat dapur. Setiap kali nak buat kerja berat check dulu upt pregnant ke tak sebab risau kan. Tengok 1line je. Sampai la nak raya berurut Sebelum start meniaga. Tukang urut kata ada isi suruh check doktor esoknya. Kun fayakun rezeki Allah bagi selepas hampir 2tahun, ni kira hari je nak bersalin. Doakan saya ya 🥰

saya & suami 3th kawin kami plan kerja dulu & kami rancang sendiri, lepas tu bulan haji kami plan nak isi baby 1st time isi dalam sebab sblm ni kami jaga,masa piriod delay 3hari saya buat test tapi -ve 5 hari delay piriod saya test kali kedua -ve juga lepas seminggu saya test lagi Alhamdulillah +ve saya nangis rasa mcm tak percaya Allah bagi rezeki pada kami berdua.. skrg saya dah 35week

Period delay seminggu. Biasa period cycle mmg tetap setiap bulan, kalau lewat pun sehari dua je. Bila lewat sampai seminggu, terus buat urine test sendiri pakai strip yg murah tu. Mula2 naik dua line tapi satu macam kabur, buat lagi sekali terus pekat dua line. Masa tu pun mcm eh ngandung ke ni 😂 Tapi dlm tempoh seminggu period lewat tu, badan mmg rasa lain macam. Jadi extra penat, sengal2 badan. Rupanya dah ada penghuni dlm tu.