Petanda Hamil

Apa tanda2 hamil yg menguatkan firasat ibu2 utk terus buat ujian air kencing/jumpa doktor dan kalian terus disahkan hamil? Mari lar share pengalaman berharga ibu2 semua 😍 #ingintahu

84 Balas

saya tk tahu nk jangka pregnant ke tak..sbb last period bulan 5/22 bulan 6/22 sepatutnya next period..tpi saya tahu saya jenis tk teratur Haid jenis setahun 2 3 kali je dtg haid.. pastu tgh bulan 6 tu dtg darah pink2 kencing baru keluar pakai pad tkda..saya anggp ja haid tk teratur lani..pstu bulan 7 tk dtg lagi haid buat upt negatif, bulan 8 buat dpt negatif jgk.. bulan 9 pun sama, bulan 10 pun sama negatif tpi bulan 10 tu saya pening2 anggp ja pening biasa,saya demam batuk sampai truk...makan la ubat batuk...pstu mengidam nk makan koteaw basah suami carikan.. masuk bulan 11 jaga adik dlm pantang.elok ja dia habis pantang mak ckp adik dh hbis dh pantang lepas ni sapa pulak...adik saya kata..hg laa kakak ...dia kata kt saya..sy kata aku tk mengandung pun mcm mana nk berpantang..aku check tkdak..dia kata doa ini mana la tahu dh ada hg ja tk tahu...pstu mggu depan tu saya keracunan makanan...pstu senak2 perut trus trun period saya kata 6bulan aku tk period dtg jugk haid...tpi period kali ni sakit ya amat2...dan trus tumpah darah pgi tu mcm paip air ja...adik kata hg gugur tu...saya kata mana ada aku check2 tk mengandung pun..elok tgh hari muka dh naik pucat dh rasa mcm nk pitam dh...tau2 keluar kantung....Allah terkejut gila masa tu.. trus pggil mak.. mak kata ni kantung baby...triak trus masa tu rsa mcm nk pengsan kt bilik air tu.. esok tu saya buat upt nk sahkn sama ada tu betul ke saya pregnant..tiba2 test naik dua line terang sgt...😭😭trus menangis lagi..pstu saya trus berpantang dgn mak..sbb mak bidan..mak bgi jamu,mak tungku mak urutkn...2mggu berpantang..lepas tu suami ajak bd..... skrg dh 49hari dari trikh gugur... period lewat 17hari doakn saya moga ada rezeki lagi...sbb saya jenis period tk teratur.. 7tahun ttc keguguran dh masuk kali ke 3.. doakn saya moga tahun 2023 ni saya hamil dan melahirkan..amin3

Sakit breast hampir sebulan dan sakit ari ari. Sebelum tu mmg tak datang period hampir 6 bulan tp tak fikir pun pregnant sbb dah biasa mmg period irregular. So cuma pikir sakit breast maybe sebab nak datang period kot. Tapi lagi lama lagi sakit dekat ari-ari dan rasa berdenyut. Kawan tempat kerja suruh check, kita pun saja la test. Test pun dekat tempat kerja waktu tu. Test test naik 2line u. Terus ws husband bg tahu pregnant 😂 tapi tak puas hati lagi, lari keluar pergi beli lagi test kit buat test lagi dan masih naik 2line. Pagi esok lepas subuh test lagi, masih 2line. Alhamdulillah memang rezeki yang tak disangka. Sekarang dah 39minggu 1hari tunggu masa nak bersalin je. Semoga dipermudahkan segala urusan kita ya mommy dan bakal mommy. Yang ttc saya doakan semoga awak cepat menerima zuriat buat masa terdekat ni. Aaminn ❤️🫶🏻

sy pulak 25.8 nikah 26.8 period smpai 1.9 . pastu bila tarikh period smpai plik tk period2 lngsng smpai lah ke bln 10 cmtu tetibe dmm nk dkt smingu lebih cmtu pstu mkcik sy 2org ckp ' ke dmm pregnant ' sy pun ckp tk lah . dh elok dri dmm rmai sgt ckp n tgur sy 'kau ni mngandung ke gmok semcm' tp mse tu cm buat tk tau lg pastu ank buah suami yg kcik ckp cm nk jd mama lah . msih buat tk tau lg . mama sy pun ckp cm ade isi . pstu suami lak ttibe nk mkn bnda manis mlm tu sy ingt lg . tp mstu tk syak apa2 lg lah . pstu org tgur lg bdn gemok cm ada isi . last2 sy n suami g beli pregnant test . 12/10 test alhamdulillah allah hdirkan sy zuriat skian lma bcinta 11 tahun n bru nikah dgn org yg sma(suami)ni lah yg sy tngu2 . allah hadiahkn untk suami n sy tpat wktunya . sy bunting pelamin . now bby dh 18minggu3hari(4bulan)

2y ago

ye ke tahniah sis . semoga bby n sis sihat2 ye amim

saya pulak kerja kedai bakery . masa nak balik kerja suami ambik tetiba bau perfume kereta nk termuntah . selalu okay je . lepas pd tu sy ad rasa sakit pada puting breast . period pon lewat dalam 10 hari . tp sy xheran sebab mmg period sy mmg tak tentu .. petang tu masa suami kerja . saya diam2 g watson beli pregnant test . selalunya kena cek time pg kan . tp masa tu 5.30 ptg .. sy mmg dah xsabar . terus je cek 😂😂 first buat dontknow je sbb sebelom ni pernah saja2 test tp 1 line je . tp kali ni tengok2 terkejut sy 2 line . masa tu terus gelabah . taktau nk gambarkan perasaan tu hpy sgt .. sy just snap pic n tunjuk kat suami bila dia dh balik kerja . tp boleh pulak dia ckp sy positive covid 🤣🤣 punya gelabah dia. last2 bru dy fhm . alhamdulillah .. lepas g scan dekat klinik , sy dh 4weeks .. skrg dah 17weeks 🙂

Saya kalau suami mngadu pening je trus nk beli prgnancy test🤣.Dia berkerja estate office kdg terpaksa kena lawat kwsan kdg kena berpanas tapi bukan hari2, kalau mngadu pening soalan saya tnya masuk site ke, atau kerja bnyak, dia kata tak ada, ha sudah, dri situ mmg detect dah, saya 3 kali prgnant, 3 kali tanda yang sama. hehe, skrg tgh prgnant yg ke3 ni, kalau saya tak pening dia yg pening🤣, kalau mngidam bnyak dia yg mengidam nk makan mcm2, smpai mak and kakak sppu snggup buat kat suami, saya lek je, layan alah muntah2🤣. lagi satu kali ni lain sikit, suami saya mmg jenis bersiap, jenis semua dia nk perfect la dri segi penampilan dia, tapi kali ni, dia suka suruh saya lukis kening diaa. hahaha, dia kata nk cantik2 mcm org prmpuan makeup kening tu, Allah layan je la, mak kata pembawakan budak🤣🤣

2y ago

Ramai kata bergitu, hehe, tapi ada yg kata laki sebab sorg tngk muka saya bersih je, kalau baby girl katanya kusamm. hehe. Tggu detail scan, saya bru 16week. Insyallah, tapi skrg pulak suami saya nk beli brg semua pink, maksud saya bukan brg baby, tapi barang dia, semalam bru je beli meja kerja yang sennag nk bawak balik kg tu, dia beli warna pink, tshirt dia pun beli pink sis, hahaha. saya suruh amik kaler lain, dia kata tak lawa. Hahaha, berdekah kdg2 tngk dia pilih brg. kes thirt dia beli senyap2 kat shopee, smpai brg dia tunjuk cntik ke tak kaler dia, sekali nohh, pinkk. Berdekah saya gelak. Haha, layan je laa, btw yg prgnnt sblum ni sya ggr 2 bulan n 3 bulan, kali ni Alhamdullilah Insyallah membesar dlm rahim dan dapat melahirkan😊, mgkin sbb tu dia rasa lain mcm kot😊

1 : period delay tapi sbb mmg sblm ni kdg2 dua bulan sekali dtg. tapi this time dah 3 bulan. 2 : sakit breast and nipple lama. biasanya kalau nak period sakit sekejap je. 3 : tak boleh makan nasi secara tiba2 and tengok pun nak muntah. 4 : tak boleh makan gulai & bau & tengok padahal sblm ni nmg favourite gulai. 5 : kerap rasa mual loya nak muntah and kerap juga muntah. mula2 mcm tak rasa pregnant tapi mama & kakak selalu cakap ni mesti pregnant sbb nasi & gulai tu sgt lahh pelik tiba2 tak boleh makan. 😂 and alhamdulillah. after 1tahun 4bulan kami nikah, tapi ada rancang sdiri masa awal awal sampai 6bulan kalau tak silap. doakan saya ya masih alahan lagi 🥹

2y ago

moga dipermudahkan hingga bersalin ❤

1st baby masa umur 14 , suami yg muntah2 , demam n lemau so dia suh buat upt ( 2016 ) 2nd baby alahan , x expect pregnant sbb saye mmg gastrik teruk tapi sbb nk ramdhan (2020) so buat jgk Alhamdulillah+ve 3rd ttc gune opk xde subur , nk buat opk tapi terambil upt e expect 2line 😁 xde rezeki gugur 6w1d ( feb22 ) 4rd baby ade lebihan upt so saje2 try xsangka naik pregnant 1-2 tapi blighted ovum gugur 5w ( mac22 ) 5th lepas 2x gugur buat treatment dgn pakar puan so bile date ptut cek , saye cek upt samarr sgt repeat byk kali Alhamdulillah end ramadhan 2022 ( april22 sah pregnant) now baby dah day 17 Alhamdulillah umur 21 ank 3 + 2 simpan

kami nikah 02/08/20, 1st baby 13/04/21 sy miscarriage 8w,sy redha,sy tahu Allah nk bgi yg tbaik untk sy.2nd baby 24/06/21,Alhamdulilah Allah makbul doa sy,sy xde apa2 tanda pun,cuma lewat period je.nk dijadikan cerita,tgh syok mkn tghari,tnya husband pasal nk gi operasi,cerita2,sy pun ckp kat husband,syg lewat period 2hari ni.husband suruh check,check2 alhamdulilah terus +ve.nk menangis pun ada,sbb 2 hari lgi husband nk gi operasi.lepas mkn terus gi checkup klinik.itu lah moment yg sy xpernah lupakan.sy menangis & takut masa checkup,sy ada cyst.Alhamdulilah Allah jaga sy & kandungan.skrg baby sy sihat dah 9bln👨‍👩‍👦

Malam birthday sy (8/ 6) ada makan2 kt rumah abg ipar. x de celebrate apa ke. cuma masa tu abg ipar beli durian byk2, pggl la semua g makan2. malam tu makan dlm 2 ulas saja sbb rasa x nk mkn pun. Lpas mkn terasa perut kembung n rasa mcm x sedap perut. minum air kosong byk2. bgn pagi esok tu pun rasa perut masih x sedap. tp gagahkn diri juga pergi keje. husband hantar n jemput. abis keje terus pergi pharmacy nk beli ubat untuk kembung perut la, husband suruh beli skali UPT. Mlm tu test mmg naik pekat 2 line lah. Elok pula tu dah tau positive, esok trus start morning sicknesses. Hahahaha

Tengok husband demam seminggu tapi tak baik2. Dah ulang alik ke klinik berbeza. Doktor semua kata demam biasa takda yg mencurigakan. Husband demam smpai suhu 39. Masa tu 5 hari lagi nak period, tengok suami asyik mual, so buat je test. Alhamdullilah naik double line🤣 rupanya husband demam disebabkan buatan sendiri🤣 tapi saya rasa saya memang pregnant sebab 8 hari selepas ovulasi perut cramp sangat. Then lepastu suhu badan memang tak turun2. Maintain tinggi jee. Tambah pulak suami yg kena alahan dulu makin kuat firasat saya🤣🤣

2y ago

Masa selepas ovulasi tu puan ada bersama lagi atau dah stop ya?