Petanda Hamil

Apa tanda2 hamil yg menguatkan firasat ibu2 utk terus buat ujian air kencing/jumpa doktor dan kalian terus disahkan hamil? Mari lar share pengalaman berharga ibu2 semua 😍 #ingintahu

84 Balas

1. Rasa mcm gastrik 2. Tekak rasa mcm kembang, mcm penuh ngan air liur. 3. Tak suka pergi dapur, sbb nampak semak je almari , pinggan mangkuk, kuali (pada hal, semua barang² dapur kemas) 4. Delayed period, perut kembung, payu dara sebelah kiri bengkak 5. Letih lain maciam, menyampah tgk muka org uishh, banyak lagi sis, tapi yg paling buatkan i test UPT ialah rasa mcm kena gastrik...

1st pregnancy: lambat 3 hari, pitam 2 kali, nangis tak dapat beli bihun sup utk berbuka. gigih cari upt semua kedai tutup dah pkl 10pm, beli upt forsure beli kat 7eleven, esok check double 😂 2nd pregnancy: guna opk track ovulation so dpo 7 dah nampk faint line, dpo 14 dah double terang 🥰 symptom cuma extra lapar and tu mmg selalu jadi 1-2 minggu sebelum period.

Tetiba rasa penat lain macam dan banyak tidur sebab asyik ngantuk je. Pastu terfikir eh pregnant ke ni. Pastu test naik positive tapi macam tak percaya, duk buat lagi banyak banyak test and tiap hari kalau boleh nak test betul ke tak sampai la pergi scan. Dan masa scan nampak jelas masatu 6weeks . Alhamdulillah sekarang baby dah 5 bulan nak masuk 6 bulan dah ❤️

period lambat gile ingtkn oh normal sbb mmg jenis period tk teratur so tk fkir sngt just tnggu timing period , then lama² makin lesu nk tido je keje , payudara asyik denyut² sakit and rsa sakit senggugut pdhl tk period lg , bila ingt² aik asl mcmni trus p beli preg test and test then dptla result double line , now kandung dh 35w 😍🤗

2y ago

maaf nk tnya..sakit mcm senggugut tu normal ke masa pregnant?tp sakit sikit2 je..risau sbb pernah gugur

suami tegur breast besar mkn jamu ke aku pun ckplah xdelah myb nk period ni sebab start sakit2..pastu aku sajalh beli upt kat farmasi nk check tup2 +ve tu pun period tak delay lg... skrg dh 11weeks 6 days tp breast still sakit lg dan xde alahan pun yg pasti pegnen kali ni suami aku kuat makan sama2 naik perut kali ni😂😂

First, delay period. Second, breast sakit. Third, yang peliknya, tak ada tanda sakit belakang. Selalunya nak dekat period sy akan sakit belakang. Tunggu punya tunggu dah seminggu berlalu. Fourth, instinct wanita. Diri kuat mengatakan ada sesuatu tak kena dengan period kali ni. Tak seperti kebiasaan (period sy regular).

saya period my ireggular xpi yng mmbuat i nk check disbbkn sllu mmng tdo lewat xpi for that week kerap pnt dn cpt mngntuk kdng kul 8+ dh siap ii nk tdo.. yng kedua breast dgn nipple rse skit sngt yng ketiga i xblh nk msuk minumn atau mknn yng mnis ii yng keempat i jdi auto mls nk buat semua bnde

1st baby - boleh guna pregnancy test sebab delay period 2nd baby - boleh guna pregnancy test sbb susu badan drop teruk dr amoun biasa dapat. ni mmg test before period dan selepas delay period. mmg positif pregnant. sy xde tanda2 lain mcm breast sakit ke, pening2 ke, cramp ke.

sy baru kawin 3 bulan, pastuuuu baru je lepas period 2minggu mcm tu, gatal sesaja check urine, sbb pregnancy test bnyk 🤣 tetiba double linee, nahhhh , terkejutttty, suami pun mcm caya xcaya je 🤣 time tuuu klu kira baru nk masuk 3w pregnant.. skrg Alhamdulillah kandungan 21w hehee 🥰

2 bulan xdtg period. tp tak pelik sbb mmng tw period xteratur. then slalu sakit". sakit breast. cramp perut. kerap kencing. then 01/09 hb sj cek wlw tk trfikir preggy pn. tuptup naik 2 line. terang lg. alhamdulillah. sebelum org sekeliling sy duk ckp mcm ada tanda" dy tp sy tk brhrp sgt