siapa 12 weeks.. kita sama ? jom share apa yg ibu2 alami ?

Apa simptom ibu hamil 12 weeks?

307 Balas

Allahuakbar. Banyak. 1) gastrik (pedih perut sepanjang siang hari dan mlm hari waktu tidur, cara sy atasi, minum milo susu ais stp 2jam 1x. Ni yg dpt atasi, cara ni je. Cr2 lain semua xdpt atasi gastrik ni terutamanya d malam hari) 2)mual2 muntah, sepanjang siang hari dan malam hari ms tidur. Stp 1jam atau2 jam 1x akan bgn xsdp mulut, air liur pahit, ke tnds muntah2 ibarat nk tidur je kt tandas. Sy atasinya dgn tak telan air liur pahit. Sy ludah ke dlm plstik d sebelah sy sediakan spnjg masa. Ye, sy ludah. Tak telan. 3)antara sesuatu yg buat sy jd mual nk muntah selain dr gastrik dan air liur pahit, sy akan mual nk muntah dgn prkra berikut :- MENUMIS, PERFUME RMH, PERFUME BDN, DEODORANT, ASAP APA2 LAH, TENGOK LELAKI YG TAK HENSEM DI MATA SY, MAKANAN BERGORENG BERMINYAK DAN BERTUMIS, MEMASAK, MINUM AIR MASAK ATAU AIR PANAS ATAU SUAM, MAKAN FAST FOOD DAN MAKANAN PEDAS (sy favourite pedas giler2 taw..) 4)pening nak pitam d sbbkan HB low (kerap tukar ubat dgn doktor sbb HB xnaik2. Endingnya pagi makan ubt merah bsr tu, petang mkn ubt yg koko tu 2biji) cr sy atasi nk pitam, duduk, straight kaki dan brhenti dr buat apa2 kerja pd ms trsebut. 5)cpt semput. Bkn sbb ada penyakit, sy juga tiada kencing mns drh tinggi.. Tp d sbbkan perubahan bentuk perut y semakin rapat ke bhgn otor2 dada. 6)muntah keluar cecair drh fresh. Dh jmpa doktor. Kerap muntah drh. Kerap juga lah jumpa doktor. Ianya d sbbkan luka pd salur kerongkong. Kerap sgt muntah. Smpai keluar cecair kaler kuning pahir pedih tu.

Saya 12 minggu .. selera makan kurang lg,nasi paling tak lalu ..sakit pinggang.. kadang nak tidur xberapa lena .. mual n loya masih ada lagi sikit2 .. kadang mulut rasa xsedap .. angin dlm badan byk jugak .. kalau perut kosong lg terok anginnya .. hmm harap alah ni cpt la berlalu☺️

1y ago

sama simptom dgn sy.. tp kena kuat jgk sbb nk jaga ank2 yg lain wlpn bdn sndri lemah.. 🥲

saya 12w 3day. kdg2 trasa pergerak mcm ikan ckit2. tp tak kerap. nie ank kehamilan sy no 7.sepanjang hmil. sy tak mengalami loya. smpai sy sendiri tak tahu. sy dh bunting 😂.cm hasbund heran. bila sy nak mkn sesuatu brg tu. wajib msti cpt belikan brg tu dgn segera. Hasbund mula pelik. last2 hasbund ckp cb g cek di klnik. walau pun ms tu. sy tak nak. sbb setiap bulan ttp dtg haid. cm darah tu tak byk ckit2 je... degil juga prtama. last2 g juga. sekali dokter scan. dh msuk 11w 3 day.. terkejut sgt2. skg dh 12w. 3 day. tp msih mcm biasa. tak da loya langsung. cm bila nak makan tu. wajib nak dptkan segera. tak boleh lmbt2 belikan.. 😂

Sy da start pening masuk 12 minggu ni. Rase mual datang balik, klo lapar je mesti terus rase mual kalo lambat makan. Rase loya time gosok gigi.. Selera makan mcm biase je tp cepat kenyang n cepat lapar😅. Tak tahan bau busuk n bau busuk sabun.

1y ago

sama😂😂

ari ni 12 w..same je stil xde selere mkn..tgk nasi je rase nk munth..tp klu nasi goreng ok skit..nasi putih yg xlalu..pelik plk mgndung kali ni...mlas,pnt asyik nk baring je..xsuke bunyi bising kne bring kt tempt yg samar2 cerahnye n sunyi...mmg terperp je dlm bilik..lme da xtgk tv ni...adoiii ceptla berlalu semua ni..xtahn da rase...perut plk selalu angin...xrase lapr pon tp perut pedih nk mintk diisi...ade tips x ibu2 ape bnde lg kite nk mkn selain nasi or biskut..pening ari2 pikir nk mkn ape...huhu

12week😌🤔xbrapa nk ingt sgt... tapi asyik nak tido siang je🤣 Cepat letih.. Sakit tapak kaki (tak pernah bengkak kaki lagi) berat badan turun dari 63kg jadi 56kg😌🥲.. tak boleh bau sabun badan detol tak boleh makan makanan melayu😌🤣Semua nak western je.. Mual,Muntah,kembong perut selalu sampai 2nd trimester ( 3bulan lebih baru hilang muntah2) skang dah 3rd trimester freedom dari muntah2 alahan tapi sakit pinggang gila🥲🥲🥲tak boleh baring

12 minggu masih lg alahan seperti biasa. Heartburn, muntah, mual & loya, sakit pinggang, angin byk dlm badan, nk makan pun memilih,time gosok gigi keluar darah dan auto muntah, deria bau sensitif. Tidur cmni tak kena, mengiring kanan pun xkena, semua tak kena.. lpstu susu pun taklalu nk minum. Semoga mom to be diberi kekuatan utk lalui semua ni. Alhamdulillah nsb ada suami yg byk ringankan beban sy. Good luck mommy semua layan alahan. Kita kuat! Caiyok💪🏻

sy 🤗 slalu hari siang sakit kepala berpnjangan smpai ke senja, n sering letih , mengantok n x bermaya di siang hari.. mulut slalu xsedap..rsa pahit ² mkn semua xsedap n xlalu.. loya dh berkurang sikit berbnding yg lepas..bau still xboleh lg nk accept 🤭. kulit yg gatal sgt² n kering dh beransur pulih.. alhamdulillah.. semoga d beri kekuatan buat kita semua ibu² 💞. hope trimester 2nd beransur pulih semua sintom yg xbest ni 😆😆.

minggu ke 12 ni bila makan pagi mesti muntah. Sy minta kk tukar ubat zincofer sbb mungkin x serasi, tapi x jugak, mungkin alahan biasa. cuma bila dtg selera makan. lepas makan akan rasa macam naik gas dalam mulut buat rasa x selesa, mual, pening bad mood. Ni 1st pregnancy. sbenarnya bila muntah tu lega sgt, tapi bila rasa je nak muntah tapi x muntah tu yg rasa x selesa sgt. nak bgun x kena, nak baring tido pun x kena.

So far alahan x teruk sgt 🤲🏻 Dri awl pregnant xmuntah2 teruk. Rasa loya mcm nk muntah tp x. Sekali dua je muntah. Bila dh muntah baru rasa lega sikit. Then selalu rasa pening2. Byk angin bdn & slalu rasa lenguh2. Skrg bila mlm je, bdn auto jd pns mcm dmm🥵🤒 Blh dikatakn every night tido msti tampal koolfver 😮‍💨😣 kdg2 lapar mengejut mcm xmkn pape langsung 😪

3y ago

Subhanallah, samalah dgn saya 🥰🥰 nk muntah tp xmuntah(sbb tahan/kawal) alhamdulillah, skrg dah 11 weeks. due in Shaa Allah 20 syawal 1443H.