Tinggal Serumah Dengan Mertua

Apa pendapat mommies semua pasal tinggal serumah dengan mertua?

44 Balas

Ada mertua yg ok, ada mertua yg nak kawal semua benda. Mcm kes adik sy, tgl dgn mertua sbb suami jenis yg xblh berenggang dgn mak padahal laki bini kerja n mampu sgt2 nk hidup sendiri.. Mak mertua pulak jenis yg kawal cucu. Adik sy baru dpt baby awl tahun ni. Skrg anak dia dh 8bln mcm tu. Dari awl bersalin sampai skrg, mak mertua asyik pgg cucu. Xbg langsung adik sy pgg. Tambah2 adik sy xdak susu badan. Anak minum fm. Lglah senang mak mertua dia nk kurung ja cucu dlm bilik dgn dia. Sampai kan bila dh masuk 6bln, mknn cucu pon dia tentukan. Suap nasi xblend n bg mkn solid food. Bila adik sy bunyi kt suami, suami xberani nk ckp dekat mak dia. Berterusan sampai sekarang hal mcm ni. Kesimpulannya, duduk sendiri if mampu. Jgn duduk dgn mertua. Blh bergaduh laki bini. Lainlah kalau mertua sakit. Xkisah lah nk duduk sekali..

Bertuahla mak mertua tak berkira... Tp saya kes lain, kena duduk dgn adik ipar.. Dri mula kawin smpai sekarang.. Xde privacy lgsung.. Dh la sya knal dgn suami pun lepas kahwin.. Msa ni la nk mula bercinta.. Nk bermanja2 pun susah... Nk keluar dating berdua pun nk ikut.. Tambah pulak sekarang ni dh pregnant.. Dh la xpenah tolong buat keje rumah.. Masak pun xpenah nk tlg..dah siap masak baru nk kluar bilik...kenapa la xbalik kg je bdk ni..bknnya xde keje kat kg tu.. Mak bapak dia pun ada lg.. Sibuk je nk dok sini.. Stress sgt.. 😭

2y ago

Ni sma kes dgn sy mula2 kawin dlu,,tp bkn adik ipar tp ank buah suami,,asal diorang nk kerja mesti tumpang dgn kitorang,,dah tu xpndai tlg buat kerja rumah,semua sy buat sdri.sy dah layan elok2,sdah la tggal free mknn free tp bila dia beli mknn or apa2 semua dia bawa masuk bilik ,mmng xsedar diri yg dia tu menumpang rumah org,betul2 xmalu,hangiiiiin ja

Jujur saya rasa skg,tinggal ngan mertua adalah tekanan batin,sbb jenis.mertua terlampau ikut campur urusan kita,pandai atur* semua barang.yang macam kita tak suka dia atur* hari* bising .selalu ckp pasal kesalahan orang lain,tapi dia.sendiri tdk pandai tau kesalahan dia macam cakap ngan orang lain😭,kalau cakap tdk pandai saring,pedas dan menyakitti hati😭,tinggal sama mertua bagaikan mimpi buruk tiap malam😑.nasip yang dapat mertua baik,bersyukurlh kalian😍,

4y ago

Inilah masalah bila tinggal sekali..cara lain2 ..bertabahlah sis..berdoalah supaya ada rezeki tinggal asing2

Saya dah tinggal dgn ibu mentua selama 5 tahun. Dia dtg tinggal bersama slps bapa mertua meninggal dunia. Saya sangka saya blh bersabar. Tapi tidak. Saya rindu nak bermanja manja dengan suami saya. Tapi saya malu untuk berubat demikian di hadapan dia. Suami telah cari perempuan lain yg blh bermanja dengan dia. Saya rasa sedih sangat. Sejak tu saya tak layan sgt ibu mertua saya. Memang nmpk saya kejam. Saya tak tahan dah sebenarnya. Saya stress. Tapi saya taktahu nak ckp mcmana memandangkan suami saya the only anak lelaki yg ada.

Kalau sy ok jaa... Cuma bg sy kalau da kwin ni bagus lg tingal sndiri jgn tingl sama bliau sndiri or mntua.. adil bg suami isteri... Syukur sy kwin husbnd da ada ruma sndiri.. n bliau sy lg dekat dgn sy dri mntua sy.. tp sy kerap balik kg jumpa mntua laa... N paling syukur dpt mntua yg baik n hormat sy adik bradik husbnd pun 1 ja kakak tua yg 5 semua llki n semua baik... Org ckp kita kena baik dgn ipar kita bini2 abg kita mesti tuhan akan bg kita ipar yg baik juga...

NEVERRRRR LAH,,Nasip la suami jenis yg berdikari sejak bujang,dia sewa bilik,,lepas bersalin ank sulung dia cari apartment yg besar skit,,tp alhamdulillah mertua sy baik sangat2,bila kmi blik kg dia layan sy baik sangat,,ipar2 pun sangat2 la peramah.rezeki sy,,tp sy tetap memilih tggal asing untuk privasi,,yg xok nya mama sy😂😂😂dia ni sensitive skit asal gaduh msti dia pun nk msuk campur,,sy yg xselesa🤣🤣

Saya pun tinggal dengan mertua sbb suami anak tunggal lelaki dan bongsu. So memang suami akan mewarisi rumah tu. Kakak2 ipar semua dah ada rumah sendiri. Walau baik mcm mana pun mak mertua tetap xleh sama dgn mak sendiri. Hehe. Nasib baik uma mak sendiri jarak 20min jek so saya kejap duk sana kejap duk sini. Suami dan mertua pun x kisah sbb mak saya tinggal sorang and saya pun anak bongsu tetap anak manja mak 😂

Better tinggal sendiri. Sbb bila ade ipar lelaki, kita kene jaga aurat pakai tudung pergi dapur dan lain2. Lg pulak, dpt yg jenis x reti nk mengemas.. Asyik kita je mngemas.. Bila tinggal sendiri kita boleh buat keputusan sendiri. Kalau tak, asyik kene tanya, nak pergi mana?? Balik kul bapa?? Napa tak bangun2 lgi?? Ni nk buat apa kat dapur?.? Drpd puan stress baik cabut..

Tinggal rumah sendiri 100x lagi baik, walaupun mertua anda seorang yg baik. Sbb sehari dua mmg masing2 akan baik. Dh lama2 akhirnya tunjuk juga belang masing2, sama ada kita atau si mertua 😊 plus di rmh sendiri kte bebas atur hidup kita laki bini. Nak masak apa, nk klua ke mana, nk beli apa, nk itu nk ini tanpa campur tangan pihak ketiga ya😊

mcm sy tinggal asing. weekend baru blk rumah mertua. mertua sy pun alhamdulillah baik. tp pd pandangan sy, lebih baik tinggal berasingan. kdg2 mertua ok pun mungkin adk brdk yg lain yg tak selesa kita tinggal situ. sebelum jd benda yg tak diingini, better cegah sebelum terlambat. lgpn duk sendiri kita blh berdikari n ada privacy suami isteri.

4y ago

Btul tu sis,mcam sya ...mak mrtua kdng okey kdng bnci ...trutma adik bradik dri suami,sngt la bnci dkat sya 😅 mcam sya nie mnta duit kt dorng...