Tinggal Sendiri Atau Mertua?

Uolls better tinggal sendirian atau duduk dengan mertua? And whyy? Apa pro and con dia? Any? #dilema ?

63 Balas

Better duduk rumah sendiri walaupun rumah sewa. Sy dah pernah rasa serumah dengan mertua. Masa tu tak ada anak lagi. Abg ipar pula tak kahwin lagi. So tak rasa bebas. 24jam dalam bilik je. Suami balik baru sy keluar bilik. Sikap mertua oke je, cuma mertua sy suka bercakap. Sy pula lagi suka senyap. Kadang² benda yang sama je mertua sy cakap. Tapi kenalah layan. 😂 Masuk tahun kedua, sy bagi alasan nak buka taska. So, sy pindah rumah sewa. Alhamdulillah, dah nak masuk tahun ke tiga duduk sendiri. Anak pun nak masuk 2 dah. Kalau bergaduh orang tak tahu. Nak bermanja pun senang. Bila dah ada anak, lagi senang kita nak bentuk dan didik dengan cara kita. Tak ada campur tangan org lain. Hanya kita dan suami. Ada masa kita kena fikirkan perasaan kita juga. Jangan terlalu jaga perasaan org smpai perasaan sendiri tak terjaga.

Best nya dok umh sndri..sy dok dgn mertua..3psng skli 1umh..ma,ayhmertua,adik ipar dgn suami dia,sy dgn suami sy..kdng2 je adik ipar y bgsu blik..dgn ayhmak mertua2 ok..cuma adik ipar jela xberckp lgsung..suami dia ok jela smbg..raya thn lpas bergduh besar suami sy dgn dik ipar..isu xtlg diorg kms umh msa time nk raya..smggu sblum raya sy kje mmg blik mlm kul 11 lebih bru smpai umh..kje diy je pn..kte dh penat mne nk dan tlg diorg pe smua..raya pn sy kje..pernh mntk suami cri umh lain..dia xnk..kta nya pttnya adik dia y dok umh luar bkn dia..dia nk laki..bila diorg bergaduh sy xprnh bersuara tkt..best tgk org de umh sndri..😭

4y ago

Kann awak. Best tgk org yg duduk uma sndri. Kita pon tak sakit kepala pkkan masalah org lain

Bg sy tggl sndiri lbih baik.. Utk elakkn apa2 kmgkinan slh fhm yg kta xjgka.. Wlpn fmily mak sndiri @ mertua baik.. Better ddk sndiri.. Kta blh bdikari & bljr uruskn rmhtgga.. Mcm sy skrg msh ddk dgn mertua sbb hsbnd kje jauh.. Tp tiap mggu balik kpg.. Ddk dgn mertua ni mmg byk yg kne jga, kdg xselesa, ada rs nk mnyendiri.. Ada ms kta nk bmls2an, siapa yg mngalami je akan fhm.. Nk tggl dgn mak sndiri, jauh sgt plak nnti hsbnd nk balik.. Hati ni mmg kuat sgt nk ddk rmh sndiri, insyaallah doakn ada rezeki kmi.. Tp kalo ms bpntg mmg sy pilih dfk dgn mak sndiri.. Lbih selesa..

4y ago

Alamak.. Kalo sy mmg xblh la dok bpntg dgn mertua.. Lbih selesa dgn mak sndiri.. Lgpn mak sndiri lg byk tau prangai kta mcmn.. Skrg ddk tggl sm mertua ni pun kdg2 ada bnda kta tsggung, tmkn hati.. Tp bsbr je lh ye.. Ada hikmah nnti..

Saya lepas kawin terus duduk rumah kak ipar. Walaupun kak ipar tak kawin lagi. Rasa dia tak bebas sama mcm kita duduk dgn mil. Wlulpun kak ipar sy tu baik. Tak kedekut. Tapi yela, kita pon tataw kan. Mgkin ada masa kita tak perasan apa kita buat n apa kita ckp mgkin dia ada terasa. N sy nak bermanja dgn suami pon dlm bilik je. So agak terbatas. N alhamdulillah skrg dah duduk rumah sndiri. Nak jerit ke nak gado ke tade org taw. Hehe. Pape pon. Better duduk rumah sndiri. Puas hati . 😊

4y ago

Alala comey nyaa. Manja manja gituu.

Alhmdulilah lpas kawin trus dduk sndri, husb dh crik rumah sewa siap². Mmg kalau bole tknak tggl dgn parents sndri or mertua. Tp kalau dpt dok gn mertua dn ad ramai adk brdik pon riuh jugak rumah suasane tu mst best. Mse sblum dpt rumah ad plan nk dok gn mrtua, tp mse tu plan sje, kalau dpt dduk gn fmly mertua mgkin tk merasa hidup bebas mcm skrg hehe.. better duk sndri, lebih matang slow² pndai manage rumah suami, pndai masak, bole buat ape sje dkt rumah sndri hee...

4y ago

Best nyaa. Happy for u dear 💕

Dua2 mencabar sebenarny sis hehe..kalau sendiri kena sedia kn emosi dan kkuatan ..tpi yg penting en somi sgt2 membantu jaga makanan, pkaian,tlong jaga baby ..kalau sy sblh mak ,en somi pla kerja jauh ..tu pun kena kuat emosi dan fizikal da sndri bgun jaga baby ..kalau selesa sblh mertua xda gngguan ok..kalau xselesa fikir2 kn hehehe ,kena ruang yg tak bising yg paling penting spaya baby selesa tidur 🙊.ne pengalaman sy jer sis. ..depand situasi sndri hehe ..

4y ago

Betul awak

Sendiri or mak sendiri better dpd in law sbb dgn in law nt ada siblings yg lain, ipar duai, not comfortable in everything, tido, mkn nk tgok tv chill2 smbil kunyah jajan pun x selesa. Baik mcm mana pun kte baru masuk keluarga tu, keluarga bkn keluarga asal kte pun. Nk kuar masuk dapur pun leceh tau, kang tgok sinki penuh, x basuh kte pemalas kang basuh org lain goyang kaki, sdgkan bkn kte penuhkan sinki tu, masak makan pun susah sis. 😅

2y ago

part y lagi tk selesa bila dlm ruma tu ade ipar laki ..mmg kne 24jam laa pakai tudung, kdg tk selesa nk klua masuk jamban pun payah hmm

Sy prefer tinggal sendiri. Rumah sy nak blik rumah in law 20min, rumah mak sendri 20min gak. Xda sapa nak pertikai. Lagipon asben kj jauh. Sy kerja dgn ank2 sy jga sndri. So kdg2 kita xsempat nk msk ka, nk urus rumah ka, xdala org tau. Kita ja yg tau. Kalau asben blik rumah sy, nk blik rumah mak dia pon dekat. Nk blik umah mak sy pon dekat. Tp kalau stay sendri ni kena kuat semangat sikitla. Semua kita kna urus sendri. Xboleh nk harap sapa2 😉

4y ago

Insya allah....semoga dipermudahkan

Rumah sendiri la walau menyewa, walau kecik walau tak mewah. The skelton remain in the closet. Tak ada buruknya ddk sendiri. Tak cukup makan biar bersama suami dan anak2. Kalau ok pun ddk bersama mertua ni mungkin pada awalnya, lama2 jauh bau bunga dekat bau tahi. Kita nak membentuk keluarga dengan acuannkita sendiri, bukan dgn campur tangan orang lain. Cara kita, kita bertanggungjawab penuh.

4y ago

Setujuu sangat.

Better umh sndiri. Saya dk dgn mertua..dia ok,sgt flexible x msuk cmpur urusan kmi suami isteri,tp yg x best Ada kak ipar yg sgt pmls😫😫😫 di tmbhkn plk dgn ank2 dia..mmg btoi uji kesabaran sy..x Tau la sampai bila keadaan akn jd mcm Ni.. tmbh2 next year akn Ada baby,asa stress bila fikir mcm Ni .😭😭😭 Privacy sy lngsung x Ada..cuma dlm bilik ja tmpt sy utk bebas

4y ago

Sama. Sy pon dalam bilik je tempat sy..