Bayi 5 bulan dah boleh makan atau minum air kosong? Parents asyik suruh bg makan bubur dulu 😵‍💫

Apa pendapat korang? Ikutkn saya mmg nak tunggu 6 bulan je

15 Balas

tanya doc/nurse awk boleh atau takk. dorang je yg boleh tentukan anak awk dh sedia ke belum. ada org nmpk anak dah berminat dgn apa yg kita makan, dh rasa anak dia dh boleh makan sbb tunjuk minat nk makan. budak umur 4/5 bulan mmg akan tunjuk reaksi macam tu sebab nk explore. apa2 kena consult doc. doc swasta mmg kata boleh kalau umur 5 bulan tp kkm biasanya mmg akan sruh 6 bulan jugak. kalau baby checkup kk, try la tnya kut2 jawapan yg dorang bg lain dr biasa ke

org tua ni mcm tu lah.. saya penah hempas pintu grill sbb mak dgn bapak mentua pulun nak suap KEK !!! kita cakap elok2 takmau dengar, sekali aku tunjuk bebai tau pulak nk diam. lepas pada tu reti dah la tanya dulu sblum bg .

2y ago

Penat nak cakap. Hari2 tu jelah dorg duk ulang alahai tau la kite as parents bile nak bg dorg mkn

BIG NO! BAYI 5BLN HANYA BLEH MKN N MNUM AIR MSK ATAS NASIHAT DOC SHJ! jgn suke² nk bg ank mkn mnum sbb nk ikut ckp mak bpk awk yer.. klu pape jd awk jgk yg menangis xberlagu nnt.. klu xde pape mslh 6bln bru bg mkn mnum..

2y ago

Ye susah nak educate orang tua 😂

jangan sis..tunggu baby da cukup 6 month bru bg makan..tkut usus bby susah nk hadam.kadang org dlu sllu duk banding kan dengan zaman dorg baby 4 bulan da bg bubur kanji la apa dia cepat kenyang la apa.

Your baby, biar lah you sebagai parents yang decide. Kalau jadi apa2 sakit ke apa bukannya yang suruh makan tu nak jaga anak kita nanti 😂

saya pun pernah dlu masa anak pertama disuruh bg air masak, 4 bulan suruh makan bubur dah. memang buat keras kejung je. malas nk layan 😂

Jangan dulu sis,,knp kna bg makan sedangkan bby sis ckup mnum susu??? Parent jgn pndai2 jd doktor,,kang sis yg ssah bila bby sakit perut

hmm. jawapannya mostly semua dah tahu, tapi masih ditanya :( lagi sebulan je tu. bawak ler bersaboooorrrrr nenek atuknya pun.

2y ago

saborrr yeee. gitu ler saya kena juga masa balik kg. mentua bergabung dengan pakcik makcik nenek semua, stress betul. orang tua ni payah sikit 😅

takyah , tunggu je 6bln . tuh kan anak awak, lagipun zaman skrg dgn dulu lain kan. ckp kt diorg tak lama da pun, sbln je lagi.

2y ago

Tq sis. Sy mmg bukak pekak je 😂 mmg tngu 6bln

tunggu 6 bulan sis.. bahaya utk usus si kecil.. bgtau je doktor xbg lg bg mkn sblum msuk 6bulan.. usus dia masih nipis..

2y ago

Ye dah berbuih cakap 😂