bayi 5 bulan setengah boleh makan bubur kosong?

hai. nak tanya bayi 5bulan 20 hari boleh tak kalau nak cuba2 bagi bubur kosong cair2.. nak bagi dia rasa2 je dulu.. sebab dari gerak mulut tu macam memang dah bersedia nak makan. mulut asyik mengecap dan mengunyah gusi sendiri😅 jadi kesian takut dia rasa lapar nak makan.. #firstbaby

9 Balas

rasa nya baru2 ni ada mommy dh tanya soalan ni. awak boleh refer. cari balik posting tu. ni baca ni Masih ada lagi yang dok tanya sana sini anak bawah 6 bulan boleh makan atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malahan ada yang bilang jururawat di Klinik Kesihatan suruh makan seawal usia 5 bulan. Haih. Dah kenapa. Belajar dah bukan saranan untuk mula makan masa umur berapa? Lainlah kalau doktor cadangkan makan awal atas alasan tertentu! Jururawat jangan nak pandai-pandai ya! Jika anda rasa bayi kurang zat makanan, refer kepada doktor/pegawai pemakanan. Bukan anda cadang beli supplement itu ini, bukan anda cadang buat itu ini, kecuali vitamin yang dibekalkan di klinik setelah ditulis preskripsi oleh Medical Officer. Itu lain cerita. Dibawah ni link berkaitan kenapa tidak boleh beri anak makan. Berbuih mulut misi pesan. Naik cramp jari menaip pesanan demi pesanan. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2338658509478418&id=100000028740033 2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1551901468154130&id=100000028740033 Ini merupakan tulisan berkaitan bayi dan pemakanan sewaktu usia mencecah 6 bulan keatas. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1931529116858028&id=100000028740033 Tolong jadi ibu yang berilmu. Jadi ibu yang tahu apa yang terbaik untuk anak. Sudah-sudahlah #ibumuda #ibupertamakali Dengarlah #ibutua ni nasihat adik-adik oii. #BelNawhen

1y ago

Setuju. Walaupun penanya soalan ni orang yang berlainan, tapi bila makin ramai yang tanya soalan ni sampai satu tahap boleh jadi emo and 'no comment' da. 🤦🏻‍♀️😅

baby sy powm bru 5 bln 8hari..mlut duk mngunyah jgk time tgk org mkn.pastu duk jilat2 bibir..mmg la ksian tp tggu je la smpy 6 bln..usus dia xmtang lg...jgn ikutkn org kte ank dia ok je mkn...klu kna anak kita perut xok...jtuh sakit..kite jgk mnyesal...tggu je la smpy 6 bln dlu...xlme dh pown tu...mse tu nk suap suap la ..xde org mrah dh...lgpowm permulaan bubur kna mcm mashed potato....xleh cair mcm air bubur tu..

Mak mertua saya pun duk kata dah boleh dah tu start bagi bby mkn nestum sikit². Baby baru masuk 5 bulan.. Saya hehe je x ikut pun. Well saya mmg xkn terpengaruh dgn kata² org tua ni lebih dgr cakap doc dgn nurse je. Nnt pae jadi dgn bby bkn dorg tanggung pun nnt kita yg parent juga dicakap xreti jaga anak.

Baby saya kurang berat badan masa 5 bulan setengah. Doktor suruh mula bagi solids. So baby saya 5 bulan setengah dah mula duduk atas baby chair dan makan. Saya bagi bubur + lobak merah/ labu + unsalted butter/ extra virgin olive oil, puri buah. Bubur kosong baby makan kurang sikit.

kalau misi ckp da boleh bg makan.puan try la bg dia air nasi dulu.campur susu.pengalaman sy.masa ank kedua,sy bg bby air nasi dl,lepas da cukup 6bulan bru sy bg dia bubur nasi halus cair2.

Hai. Jawapan nya tidak boleh. Kena tunggu bayi 6 bulan. Melainkan ada saranan daripada doktor disebabkan faktor kesihatan

Tanya paed anak awak dulu. Kalau paed bagi, proceed. The rest is history

seeloknya 6 bln.. klu nak cbe awal, atas tggjwb sendri la...

refer doktor dlu