tip turunkan suhu bdn

Apa lagi tip nak turun kan suhu badan anak yang demam ya selain lap2 kain basah?

12 Balas

Langkah #1: Sediakan bahan berikut: 1. Air mineral 2. Besen kecil 3. Tuala muka 4. Ais 5. Baldi kecil Langkah #2: Bacakan rangkaian doa berikut  1. Al-Fatihah (1x) 2. Ayat Kursi (1x) 3. Selawat Syifa’ (1x) Sambung dengan doa berikut; 4. Doa Nabi Ibrahim a.s (1x)  Maksudnya: Wahai api, jadilah engkau sejuk kepada Ibrahim dan peliharalah kesejahteraannya! (Surah al-Anbiyaa’ : ayat 69) atau; . Doa demam panas (1x)  Maksudnya: Dengan nama Allah yang Maha Besar, aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung daripada kejahatan setiap urat yang menggelegak dan daripada kejahatan panas api neraka. Kesemua  rangkaian doa tersebut. Langkah #3: Proses rawatan 1. Setelah selesai membaca doa hembus pada air mineral (air zam-zam lagi bagus) sehingga habis nafas. 2. Masukkan air yang telah didoakan ke dalam besen kecil. ( Aku letakkan sekali asam jawa aku campur kaedah perawatan Islam dan petua orang Melayu lama) 3. Rendam tuala ke dalam besen yang berisi air doa. 4.  Tuam tuala tadi ke anggota badan pesakit bermula dengan celah jari kaki kemudian di belakang lutut, celah paha, celah ketiak, leher, tengkuk dan jelum kepala (gunakan kain yang lain). Langkah #4: Usaha tambahan 1. Mandi seperti biasa mesti dilakukan (pagi & petang) 2. Jika panas berterusan; a. masukkan air doa ke dalam baldi kecil (mesti didahulukan) b. masukkan ais c. Rendam kaki pesakit ke dalam air yang berisi ais d. Pantau suhu badan pesakit 3. Dapatkan rawatan doktor

rajin mandikan anak dengan air suam, lap kain basah dengan air suam ltak dhi, kdua blh ktiak jika trllu pnas ltak kain basah dgt paha insyaallah panas badan anak mnrun.

Rendam bdn ank dlm air panas suam biar smpi air tu tukar suhu jd sejuk... Kwn sy bg tips ni n prnh try kat ank3 alhamdulillah berhasil...

Pastikan tdk brpakaian tebal, lbh elok tgl pampes sja & sentiasa lap3 bdn... Pastikan udara luar msk, kerap bg mandy...

Mandikan dengan kerap, jgn pkaikan pakaian yg tebal better pakai pampers saja. & susukan dengan kerap.

Mandikan bermula basahkan dr kaki bawak ke atas... Insyallah...

Sapu dgn aloe vera gel yg jnis 100% aloe vera d dlm.nya...

Stokin rendam kan dlm apple cider then psg kan kat kaki ank

Jerlun dgn air lemon. Air tu bg suam2

Environment kena dingin