HB 10.5 adakah ok ??

Apa beza HB rendah dgn HB tinggi yer mummy mama sekalian?? Blh tlg jelaskan x.. My first preggy byk y sy xtau..

13 Balas

HB tu bermaksud haemoglobin, merupakan sel darah merah, sel darah merah ni lah membentuk darah kita. Semasa mengandung kita perlukan lebih banyak sel darah merah untuk pembentukan janin. Sebab tu penting untuk pastikan HB tinggi, kalau HB rendah pembentukan bayi tu akan terbantut dan boleh menyebabkan keguguran.

Sis makan ubat folic acid/obimin/zincofer yg kk bg tu.. cara makan pun kena betul supaya vitamin dpt serap dgn baik. Makan 1 jam sblm breakfast. Selain tu boleh makan daging, kerang etc yg boleh tmbah darah

Xok sis 11 keats bru ok, try kapsul myk klpa dara, or jus mamariam, sye amal kn yg ni elok je hb sye.. Pregnant ank ptme kedua sye mslh hb jgk.

Tak pasti pulak..tp bnykkan mknan yg tambah hb..mgkin kalau hb rendah tak berapa baik tuk baby..sy alhamdulillah hb normal

Try makan hati ayam sis.. Minggu lepas sy ada lah makan hati goreng.. Dua hari lepas check hb 12.1, bulan lepas 11.6

Saya pon atas pagar. 11.2. Tp sy tengok page Facebook lagi rendah. Sampaikan ada yg 6/5. Rendah sgt tu. Risau pulak

Dlu sy ade masalah hb juga bla nak akhir2 trimester. Sy mkn maltofer prisa coklat.zincofer mmg xleh telan nk mntah

rendah sis..sama mcm sy😭yg okay 11 dan keatas.. blh try makanan yg kaya zat besi..elak minum kopi teh milo

5y ago

Ye milo,susu,kopi tak blh kerap minum sbb ia menghalang penyerapan zat besi pada bayi. Kalau minum benda tu sia² minum obimin atau folic acid.

Lebih kurg sy hb nye.. Doc bsing.. Hmm

Level darah penting utk supply darah kita pada baby, sbb tu darah ibu kena mencukupi kalau tak mcm mana nak bagi darah pada bayi. Sy pun first baby jgk, kena banyak membaca dan bertanya pada yg pakar contohnya nurse dan dktr.