mengandung xley tgk gerhana

anyone here prnh x dgr mitos psl klu mngndung xley tgk gerhana??? sbb org tua2 ckp lw mngndung xley kuar ruma ms gerhana...xley tgk gerhana...knp ek??? mak mertua sy pn pcya bnda yg sma...

40 Balas

Samelah dgan orag skelilig sy ckap x bg tgok gerhana smalam bukan 2 je siap x bg kuar masalahnye sy kerja n kerja sy memag kerja luar tp xdelah sy tadah muke nk tgok gerhana 2.. tp bile ramai sgat y ckap bukan2 sy jawab je "smue 2 takdir Allah,xde dalil y tulis ia memudaratkn ibu mgandug,tawakal n doa lah y baik2 tuk kandugan kite".. kadag2 nk prcaye pn x boleh takut jatuh syirik..

Sy smlm tgh gerhana tlelap.. husband kjt pnggil tgk sbb dia ckp nnt lg 20 lebih tahun baru boleh jumpa..sy pun tgk..masa tu kebetulan azan zohor pun bkumandang..habis tgk sy mnd n solat zohor pastu solat sunat gerhana matahari..tp bc kat Google ada nyatakn sunat mnd sblm buat solat sunat gerhana..jd kita doa yg baik2 jer segala kejadian adalah kuasa Allah 😊😊

Ya org mngndung mmg xblh tgok grhana byk org2 tua dlu psan xbaik.msa grhana mula tu kta kna mndi klu ada bidan pgl mtk tlg mndi. klu xda mndi sndri lh slwt dn bca al ftihah je smua dri allah jg.msa mndi tu pn kta kna ktuk tgn kta ni kt dinding dn bckp bgun2.

Mak saya cakap positif.. tgk awan mendung terus banyakkan berzikir berdoa Nak tengok jangan direc pakai spek hitam hehehe Mak metua pulak suruh doa.. dua dua positif.. Saya buat semua tu sampai la dh ok kembali normal.. Kebesaran Allah..

Aah, saya pn dengar. Tapi tak da pulak mentua atau mak saya ckp tak boleh tengok. Tue mitos je sis. Apa kena mengena kita yg mengandung tak boleh tengok gerhana. Saya tengok je semalam ,lama lagi duduk kat luar. Tue kejadian alam je pun.

Sy pun xpasti tp sy tgok je.. Siap mek gambr.. Pikir yg baik2.. Tp memg ade kwn india pesan jgn kluar.. Ngn mengunting.. Xbole mkn wktu gerhana.. 😅 tp sy mkn jugk.. Lapa kot.. Nk tgu gerhana abis.. InshaAllah.. Doa yg baik2..

4y ago

Ahahahaha, kwn saya pun da ckp perkara yang sama. Saya buat endah tak endah je sebab tue mitos je. Kita ada Allah, mintak je kt Allah semoga anak kita nie sempurna dan sihat.

Setahu sy, masa kita mengandung, Kita ajak @ usap perut Kita, ckp pada anak "Adik bangun dik, tengok tu gerhana ciptaan Allah". Tu je yg syg dengar dr org2 tua. Tp tuk jgn tengok tu, wallahualam.

mak mertua sya pun xbgi tgok smlm...nsib baik sya xkluar dri umah smlm..tiba2 plak tgok keadaan rumah jdi gelap gelita mcm mlm...rupa2 grhana mthri n keadaan cuaca pun mendung smlm...

merepek je..mgkin tkt pening ke apa tu.tiada apa yg bole mendatangkan mudarat atau kebaikan kpd kita hanya Allah saja..mintak baik2 doa baik2.. InsyaAllah smua baik2..

Khurafat dik. Mitos belaka. Akak dulu mak pesan jgn menjahit.,xboleh tgk kartun sampai 5bulan, mcm2 lagi. Tp akak wt bodo je. Tgk n menjahit sbb rasa mcm merepek je.