Perbezaan air kencing

Antara air kencing warna kuning terang dengan air kencing warna kuning pudaq, apa beza dya eh? Waktu pagi, 10am n 11am 2kali kencing dah, kuning terang, sblum ni terang jgak, lpastu mggu lepas p check urin pudaq plak, lani mai terang plak, knpa ar? gula dalam darah dh normal ka mcam mna??

2 Balas

Doc cakap kalau air kencing banyak dan warne jernih tu maknanya dh minum air masak banyak. Kalau sikit dan gelap tu kurang minum air.

Warna urine dipengaruhi oleh kandungan air dlm badan.. kalau minum air byk, urin akn jd jernih, jernih mcm air masak pun boleh jd..