Susu formula

Ank sy baru nk mencecah sebulan.susu badan sy tidak bnyk dan adakala tak mampu kenyangkan baby.selalu di topup dgn susu formula.dlm 2 jam sekali baby akan lapar dan bg susu 2oz. Masalahnya dah 2 hri baby xberak.baby seolah² cuba meneran utk membuang tp xberjaya and nangis. Tukar susu pn sama.stgh org ckp kerap bg susu formula pn blh buat baby sembelit. Ada x yg alami mslh sama and apa solution?patut ke teuskan bg susu mcm biasa atau kurangkan?atau cdgn lain?terima kasih

8 Balas

Nope. Org yg ckp kerap bg susu formula boleh buat sembelit tu MMG KURANG ILMU yea. Anak sy full formula lpas sebulan die lahir sampai die setahun lebih elok je x sembelit. Kalau anak sembelit nie means susu x sesuai lah dgn anak awak. Susu Formula punya berlambak kt pasaraya tu, awak kena try and error 1 persatu. Mmg leceh dan akan byk pembaziran. Tp what to do kn, kalau susu ibu x cukup, mmg kena top up dgn formula. X kn nk keep on bg susu yg buat baby sembelit. Awak dah try berapa susu formula? Mcm sy dulu mmg target susu mahal dulu, anak sy minum frisolac mmg sembelit, sy tukar Enfalac A+, mmg serasi. Enfalac A+ mmg susu yg terbaik tinggi DHA dan mmg terbaik antara yg terbaik. Try lah. Jgn kurangkan bila baby nk minum susu. Keep on bg susu kalau baby masih lapar. Dan kalau mommy decide nk keep bg susu ibu, boleh belajar more deeper on exclusive breastfeeding. Sebulan masih boleh lg tu.

1y ago

👍🏻

Mcm mna awak thu bby tak kenyang dgn susu bdn awak? Sbb dia merengek ke? Bby merengek tak semestinya sbb lpar shja.. blh jd panas, blh jd mngantok, blh jd tak selesa, blh jd kembung @ sakit perut. Susu bdn kita keluar on demand..lg byk bby hisap, lg byk susu dihasilkan..kalau awak decide nk bg susu bdn, awak blh bljr psl breastfeeding... Tetapi kalau awak nk trus bg susu formula pun xda masalah pun.. awak buat apa awak rasa awak senang..ank sulung sy mnum susu formula okay je awak..takda sembelit..kna try & error susy ni

1y ago

sy setuju dgn pendapat puan ni juga

kurang susu badan ni sllunya sbb faktor xsllu bagi baby hisap on demand, xpam dgn kerap (atleast 1jam sekali pam) or badan ibu xbrapa sihat utk produce susu.. sllunya baby akan sembelit kalau susu formula yg mommy bagi tu xsesuai ngan baby.. try la susu formula yg lain.. dulu pun anak 1st sy mcm ni.. abis semua jenis susu try, kalau x sembelit, ceret, last2 sustagen je yg ngam.. smpailah besar bagi sustagen je..

Mungkin badan baby baru nak adjust dgn kehadiran ss fm baru. Usually x berak sehari dua nnty hari ketiga yak lah. Anak sy pun campur dulu. Since 1months sampai 6bln baru full FM. berak ok. Tp masuk 2thn sy tukar jenama susu fm dan jadi mcmtu la sehari dua x berak. masuk hari ketiga baru yak. Masa awal2 je lps tu berak dia kembali normal daily

baby meragam tak. perut baby okay x. susu fm ni kena try and error. sbb setiap penerimaan baby tak sama. boleh jadi baby sembelit. macam mana awak tahu susu awak tak kenyangkan baby awak? sedang kan baby minum susu 2jam sekali?

Susu tu yg xsesuai bukan sbb bg formula berak keras. Baby sy tukar similac/anmum ok xberak keraspun. Susu ni kne try. Sis cubala naikkan susu badan, kerap bg baby isap.

1y ago

Dr ade bgtau kalau sembelit teruk cuba kurangkan susu lebihkan air masa bancuh. Tp ni utk sementara bolehla lama2 nti baby kurg kkasiat pula.

normal la tu baby lapar selalu, perut dia bkn besar nak tahan gap susu berjam2

susu formula kene try and error