Luahan hati

ank saya dari lahir sampai nk masuk setahun asyik menangis je. masa newborn anak saya abd colic. skrg ni dh nk setahun terlalu manja. asyik nk kena dukung je. kalau tak dukung mesti nangis. saya letih sangat. seharian dengar dia menangis je. kalau dia main sendiri mesti sekjp je pastu dtg kat saya nk peluk. kalau nk gi mana2 mesti kena bawak dia sekali. mmg saya pakaikan carrier tapi dia lasak sgt. byk kali dh saya kena benda panas sbb nak elak daripada kena dia. mmg tak boleh nk tinggal kat baby chair mesti nangis. saya dh try tinggalkn dia tapi saya tak tahan dgr dia nangis kuat sgt. jiran selalu tegur anak asyik menangis je. bgn tido nangis, makan nangis, mandi nangis, pakai pampers nangis, main pon kdg nangis. bila saya nk makan pon susah. kena dukung dia pastu dia lasak sgt semua benda nk pegang. dh nasi berterabur la, air tumpah la. saya nk makan pon susah. semua benda saya nk buat jadi susah. semua benda la asyik menangis je. saya stress sgt. mmg melekat je dia dgn saya. kalau dia leka main sendiri, saya nk pergi ke dapur kjp pon dia menangis lari ke saya. padahal baru bgn 1/2 langkah tapi menangis sampai merah muka.kdg dukung, dia minta turun. bila dh turunkan, menangis pulak. pening nya kepala ni. dgn husb pon dia taknak. dgn semua org dia taknak. setiap minggu bawak berjalan. takde la terperuk je kat rumah tapi takut betul dgn org. normal ke ye mcm tu? saya dh taktahu nk buat mcm mana lagi.

4 Balas

Baby saya yg x colic pun gitu juga sis perangai dia cumanya dri awal dh ajar saya nak pergi mana cakap kuat2 dengan reaksi cth "ibu nak pergi dapur ni" pastu saya blah terus kalau dia meraung pun saya dunno lama2 tu play sendiri takpun duduk dapur dkt kerusi dia, saya fhm sis x tahan bby sis nangis org tegur tapi kita ni x larat dh nk buat apa je menangis , apa2 pun kena start bg dia berdikari means ada masa kita akan play dgn dia, ada masa kita kena tinggal dia kjp so dia tahu ouh mommy saya ke dapur, kadang method ni x function pun ada hari menempek juga last2 buka tv chanel yt kak tisya , takpun masa dia tdo ha time tu la nak buat semua benda saya makan pun tgh malam baru feeling aman , saya pikir benda ni x lama nanti besar peluk cium pun dia nak jadinya x perlu stress enjoy the moment, sis kena kuat plus anak saya pun huru hara bangkit je dia akal dah nak buat ibu sakit kepala apa harini jd fhm je perasaan sis 🤗

Saya faham sangat perasaan awak. Sbb anak saya pon lebih kurang awak. Cuma anak saya tak teruk sngt la. Dia takut sangat dgn orang, bila jumpa atok nenek dia, nangis. Bila jumpa nurse time appointment kk, nangis. Padahal tiap minggu pergi taman, pergi mall sbb nk biasakan dia dgn ramai orang. Kat rumah pulak asyik nak berdukung. Mmg penat ye. Cara saya, saya buat kerja time dia tido. Time dia tido tu la saya mandi, masak, makan. Bila dia dah jaga, saya layan main dgn dia. And kadang masak yg simple simple sambil dukung dia. Saya cuba positifkan diri, saya pikir nanti dia dah besar sikit dia dah takmau orang pegang tangan dia, takmau orang dukung dia, takmau orang cium dia, so bertahan la kejap. Saya selalu pikir camtu je. Semoga awak kuat ye

4mo ago

Anak saya tido kat buai. Saya pon tak sleep training dia. Beli buai yg electric tu. Baru la boleh tinggal buat kerja. Sblum ni takboleh tinggal langsung, 5 minit je dah jaga

patut ke ye saya putus susu masa anak 1tahun? org kata ank saya terlalu manja dgn saya sbb saya direct feed dia. so takde sape pernah susukan dia guna botol. jadi dia tido pon mesti saya je yg boleh tidokan dia. patut ke ye saya stop df anak and try bagi botol kat dia?

4mo ago

Sis saya pun df baby jangan kata manja melekat je tapi ni sebab faktor perkembangan dia fasa x nak letgo mommy separation anxiety, teruskan df jgn putuskan susu anak, see mommy yg bg botol also having same problem as mommy yg df tak ada beza pun , nak tak nak kena hadap juga sis lama2 nnti ok 😊

Hi sis, sis pernah ke try ubat kampung, jumpa ustaz? Sbb kadang budak2 ni nangis sbb nampak sesuatuu… sbb tu die takut sangat..