Speech delay

Anak umur 2 1/2 tahun belum pandai cakap ,kalau lapar tak pandai bagitau dan nangis je,normal ke ?

7 Balas

Kalau follow up di KK, akan ada temu janji baby umur 1y6m untuk saringan m-chat. Dr akan assess perkembangan. Usually by 2 tahun anak sepatutnya dah boleh sebut 50 perkataan bermakna, boleh gabung perkataan dan boleh menamakan objek yg ditunjuk. Kalau detect possibility speech delay, Dr akan rujuk untuk hearing assessment dan speech therapy. Sesetengah anak memang lambat bercakap walaupun tak ada masalah tumbesaran. Maybe kurang stimulation di rumah. So perlu bantuan speech therapy untuk assist anak dan stimulate anak untuk bercakap.

sepatutnya umur 2 tahun dah boleh sebut beberapa patah perkataan. kalau lapar anak tunjuk tak makanan atau tunjuk mulut?

Boleh jadi speech delay tu. Pergi jumpa doktor secepat mungkin

xblh sebut perkataan langsung ke

oommk9m