Pusat anak merah

Anak umur 1bulan 12hari tiba2 pusat anak jadi merah macam ni ..ni normal ke tak ye? 😢 tak berbau tapi merah mcm ni

Pusat anak merah
12 Balas

ni nama dia 'hernia umbilical'. sis boleh google pasal tu. kalau sy tgok gambar sis ni jenis xbahaya. ank sy pn sama cmni. sy tanye 2-3 dokter smua kata takde apa2. dorg suruh pantau je bengkak tu. ni kalau org dlu2 letak syiling tu. tp sy xbuat.. sy ikut je doctor suruh biarkan. skarang baby da nak 3bulan. mmg da surut bengkaknya. tp kalau sis ragu2 n tak sedap hati cpt2 pegi klinik ye sis. sy share pengalaman sy je.

1y ago

iya awk btul tu, sy pn cuci biasa je xde letak apa2 supaya cpt kering

better puan bwk anak ke klinik nnti doc akan bg ubat yg sesuai dgn mslh yg d hadapi... mana tw ada infection berlaku ke dkt situ...tu lg better.. kang kita tak tau apa mslh yg berlaku ..kang kita letak je ubat pusat tp punca sbb lain nnti jd lg memudaratkan . . better direct jumpa doc.. mg ank puan cpt sembuh..Allahuma aamiin Ya Mujib..

Anak saya masa sebulan macam tu jugak sis. Setiap kali tukar baju dia, titis antiseptik/cecair alkohol yang khas untuk baby. Nurse pun pesan bubuh je hari2 nanti lama2 dia hilang. Sekarang baby dah 3 bulan, Alhamdulillah takda dah macam tu. Kena rajin buat setiap hari ye untuk elak kuman.

1y ago

beli kat farmasi je. ckp nak ubat pusat . sy beli seringgit je sebotol tu , sbb ank jd cmtu gak hari tu . lps mndi kena pastikan lap² betul² air kt pusat tu . InshaAllah ok nanti , jnji dia xbau tu ok la mknanya.

normal j mcm tu..ank sy hr tu tali pusat die putus sparuh j..yg dekat pusat tu x trcabut..jd mcm tu lh..misi kata lama2 die akn masuk k dlm pusat..kena rajin cuci tkot infection..6t lelama x de dh mcm tu pusat akn jd cantik bile dh k dlm semua

# saya dah jumpa pakar kanak2 tali pusat bby tak putus sepenuhnya msih ada yg tggl jdi mcm ni dn kna cuci sntiasa dan sapu krim yg dktr bagi..terima kasih semua sudah menjawab soalan saya 😊

1y ago

anak sy tali pusat putus separuh mcm nie jgk.. lpastu doc suggest letak garam sikit dlm pusat slpas bby mandi tuu.. alhamdulillah kecut elok

mungkin tali pusat dh putus tp ade yg tertinggal sbb belum kering, try jgn bgi guna bengkung . Apa2 pun rujuk dokter dulu

mcm anak sy ni puan..sekarang dh umur 12 tahun..setakat ni mcm tiada masalah apa" berkaitan pusat ny

1y ago

ya ada benjol merah tapi tak berbau atau bernanah..tapi kalau puan ragu" bole jumpa doktor

ank saya pun mcmtu. doktor ckp smpan gram ksr. saya smpan gram kasar smnggu lpstu hilang

Tak pasti. Pergi klinik takut infection

klo risau terus je jumpa doc puan yaa