Anak 2 tahun masih tak pandai bcakap

Anak sye yg ptama dah 2 tahun. . Tapi masih x pandai cakap biarpun 1 perkataan. . Mcm" cara dah cuba ajar dia. . Tp dia x boleh. . Malahan dia rasa stress klau kita cuba ajar #pleasehelp

5 Balas

Cuba ajak dia bernyanyi ikut rancangan yg dia suka mcm didi ke..omar hana ke..joget2 skali biar dia rasa seronok..yg hakikatnya dia tak perasan pun itu adalah sesi pembelajaran..kemudian nnt puan boleh rujuk doktor sbb x silap sy 2 tahun ada pemeriksaan M chart.. puan ada anak bongsu ke? Cuba beri perhatian lrbib sikit padanya sementara adik nya masih bayi ni..

Banyakkan berbual n bercakap dgn dy. Wlaupun dy x bercakap. Setiap perbuatan, wujudkan komunikasi di dalam keluarga. Contoh : masa nak mandikan dy, cakap '' mama nak mandikan baby ni, jom mandi''. Semasa makan "sedap x makanan ni? Harini mama masak nasi yang paling sedap untuk baby" sekadar contoh.. 😊. ...

Hi Puan. Cuba ulang-ulang sebut perkataan tapi buat dalam bentuk lagu. Kita buat sendiri lagu pun boleh. Atau pun cuba tanya itu ini mungkin lama-lama dia akan cuba nak bercakap walau pelat-pelat.

Ank saya pun lmbt brckp.. Dh setahun 10 bln. Sebut mama papa pun x jln.. Yg dia tahu sebut ah.. Ah...ah...ah...ah.. Tu je..

Boleh bawa jumpa doctor rasanya takut delay speech