BERCAKAP

anak sye skrang umur 1tahun 5bulan .. normal ke blum pndai brcakap ? actually umur brape spatutnya anak² mula brcakap ye ? tp skrang dh pndai jugak laa sebut prkataan yg ringkas n boleh fham .. just risau blom pndai gabungkn 2 atau lbih prkataan ..

10 Balas

Normal... Yg xnormal bila anak langsung xkua bunyi or perkataan pape dr mulutnya... Anak sy 2tahun masih belom jelas bebelannya... Still ada campyran bahasa alien... Tp kita yg selalu dgn dia.. Kne rajin ajak beual, bercerita, jangan bg gadget, tv kurangkan masa menonton, bykn aktiviti mcm mewarna, melukis, sambil melayan dia wat aktiviti tu sambil tu bebual dgn dia.... Lepastu boleh bawak anak bergaul dgn kanak-kanak lain...

Normal puan anak saya dah 3 tahun baru saya faham apa yg anak cakap. Cuma kita kalau nak bersembang dgn anak jgn guna bahasa baby or bahasa pelat baby. Cakap mcm biasa guna perkataan jelas dan kita kena rajin bersembang dgn anak. Supaya anak dapat belajar utk sebut. Ada bdk cepat, ada bdk mmg lambat. Sbb dia nak ambil proses menghadam perkataan yg parents dia sebut.

Rsnye normal sis..ank sis dh pndai brjln lum??? klu org tua2 zmn dlu kata kalau pndai.jln dlu.. lmbt brckp... Kalau ank pndai.brckp dlu... Dia akn lmbt brjln..wallahualam..tp pape pn depend pd ank cmne... Stiap ank prkembangan nya berbeza 😉in shaa Allah nti dia blh brckp tu...

anak sya 2 tahun 2 bulan still blm pandai ckp .. nanti lama2 pandai laa tu .. kerap ckp ngan diorg .. kalau ada ayat2 yg puan fhm , ajar utk sebut full word dkt dia .. memang ada yg jnis lambat ada yg cepat .. depend kepada anak ..

anak saudara sy umur 2 tahun dh pandai cakap.. pandai tiru org..kita ckp pun dia faham.. kdg siap membebel kat kita.. sy tgok kak ipar sy xajar ank dia main fon, tp mmg aktif dan lasak..

Normal sis ... Kene rajin borak dan berbual dgn dia macam kita berborak dgn org dewasa ... Jagn ajak dia cakap pelat cakap macam biasa kita cakp lama2 nnty dia boleh ikut apa kita cakap

Kadang dorg ni dapat kaki dulu baru pandai ckp. Kadang sbb kita pakai bahasa campur. Macam anak saya kdg dia paham kita ckp kdg tk paham tu kena ckp english baru dia paham.

biasakan bercakap dengan ank, kdn lg bdk mmg lambat sikit nak ckp dua ayt..tp kena selalu la ajar ank ckp..lama2 pandai la tu, selalu sembang dengan ank

Normal. If umur 2.5 belum juga pandai bercakap ibu perlu rasa bimbang & bagitau nurse/doc pasal ni.

Anak saya 1y6m, pun x pandai cakap sgt, ada perkataan je yg dia boleh sebut