Nak meluah,di pendam makin sakit..

Anak sy speech delay,baru je masuk 3tahun..taw2 la ank speech delay punya perangai,dia tk fhm arahan ringkas,tk pndai bersosial,apatah lg berckp benda yg simple..raya hritu sy blik kg sy,sana rmai spupu kecik2,yg lebih kurang baya anak sy tp tua setahun..mcm biasalah klu main ramai2 tu,anak sy akan mula kn pergaduhan sbb dia tk reti ckp,minta baik2,arahan mudah pn tk faham lg,jd dia byk merampas brg2 mainan yg spupu2 dia pgang..bertalu la jgk kata elok2 kt dia jgn mcmtu,share2,jgn itu ini,smua kna sma2..tp tula,dia tk fhm lg..bergaduh la dia selalu dgn spupu2 baya dia..esoknya nk sarapan,mcm biasa sy akan perati ank sy,sbb dia ni kdg mainnya lain,pstu dia dri dulu kna pulau dgn spupu2 baya dia..pastu ada sorg ank buah tu ckp psl ank sy dpn2 kt dpn mak dia,"dia ni jahat" disebabkn tk reti nk berkongsi mainan..sy jd sentap n sebak,prlu ke ckp cmtu..bkn kira budk ke apa tp klu diajar dgn baik,tk ada terkeluar ayt tu..trus sy masuk bilik,nangis puas2..suami masuk bilik smpai perasan knap sy nangis smpai sedu2..apa salahnya ank sy yg speech delay ni??apa dosa dia??kenapa smpai nk kna pulau???sy gagal jd ibu kan??tempias nya kna kt dia..sy gagal..😓😢 #luahanhati #speechdelay #kesiananakibu

2 Balas

Anak awak x de salah apa pun. X dosa pun speech delay nie. Tp tu lah kena hadap dunia sekeliling yg x faham apa itu speech delay. Tp x boleh nk salahkan dunia sekeliling juga sbb the early education is start from home. Pendapat sy, anak dah 3 years, u dah boleh antar pergi taska, playschool supaya die boleh mingle dgn budak2 sebaya die. Die boleh belajar dr situ untuk give n take. Dan die boleh belajar dr situ untuk ckp sikit2 bila die perhatikan kwn2 die berckp. Let ur kid explore everything. X kn nk gunakan alasan anak speech delay pula sebagai ticket untuk anak boleh buat sesuka hati mcm rampas mainan budak2 lain pula kan. That's not the way. It's okay. x ada ibu yg gagal. U have to take a lot initiative to talk n communicate with ur kid. Stay strong 💪

10mo ago

X apa awak. Faham situasi semasa awak. x dpt antar ke taska @ playschool x apa. boleh cari alternative lain. setiap ptg u suruh suami jaga baby, u dan anak 1st keluar pergi ke taman permainan yg ramai budak. Biar die main di situ selama 1 jam. Setiap hari. Biar die berkawan di situ. I think it is much more convenient. In meantime u boleh je byk berckp dgn anak 1st u tu.. Biasalah tu awak bila dah ada 2 org anak nie mental fizikal kena kuat. Nk x nk awak kena juga ajar anak yg 1st tu berckp/ berkwn supaya nnt die boleh berdikari sendiri. I wish u all the best mommy. U can do it.