Tolong Ibu Ibu semua 😩😭

Anak sulung berumur 1tahun 6 bulan. Saya dan suami merancang sendiri. Bulan lepas suami “lepas dlm”. Selalu nya lepas luar. Bulan ni tunggu period dah lewat 6 hari. Check upt tengok2 naik double line. Tak sangka yg bersama bulan lepas tu boleh lekat. Perasaan ni taktahu na gambarkan, terkejut sgt. Sbb tak jangka seawal ni pregnant semula. Saya expect anak sulung 3 tahun baru na plan pregnant semula. Memang ni rezeki dari Allah utk kami sekeluarga. Tapi perasaan ni rasa mcm sedih, terkejut sbb risau ta boleh handle baby dgn akak dia yg baru nak menginjak 2 tahun lebih masa baby ni bersalin nanti. Tapi org2 di sekeliling mmg ade bertanya. Bila nak tambah baby? Bila nak bagi kakak tu ‘teman’? Kawan2 yg anak sebaya dgn anak Sulung ni pun kebanyakkan nya dah mengandung dan beranak semula. Tapi bagi saya macam terlalu awal. Bagi ibu2 semua normal ke pregnant semula time2 mcm ni? Normal Ke pregnant semula jika anak sulung baru 1tahun6bulan? Tolong bagi pendapat yg positif bagi saya rasa tenang. Sbb perasaan saya sekarang rasa resah aje. #ingintahu #pleasehelp

44 Balas

Rezeki sis.. Saya pon rancang sendiri.. 26/6 ni masuk 2 tahun si kakak.. 20/6 pulak due date si adik tapi masih belom ada tanda, semalam pergi hospital check bukaan baru 1cm tapi doc suruh balik dulu.. Selama check up di KK mmg nurse bising sbb jarak dekat, tapi Allah sebaik baik perancang kan.. Saya redha, dan positive je.. Lama² tu nurse dh x mau ckp apa, diaorg plk yg risau sbb sy masih belom ada tanda. Kelmarin jumpa pakar dh bg surat serah diri 29/6 ni 30/6 plk kena paksa bersalin andaikata 20/6 nanti sy masih belom bersalin.. Dah mcm cara sy buat utk bagi bukaan cepat tapi belom ada pape lagi.. Jadi sy positive je, sy enjoy je pregnancy journey kali ni.. Sis kena kuat, jgn pikir kata org.. Itu je tips nya.. Sis kena fikir, Allah bagi mesti ada hikmahnya.. Allah bg kita rezeki bertambah sbb anak ni lah punca kita belajar ke semua nya.. Dari x tahu pape, jadi tahu.. Dari x pandai memasak, tahu memasak.. Dari takut pegang baby sbb badan bby lembut jadi berani pegang.. Belajar je semua sis.. Yg penting sabar dan yakin Allah sebaik baik perancang tau.. Enjoy je sis.. Susah mcm mana pon kita, ingat anak tu pembawa rezeki.. Saya susah sis sebelum ni, dpt anak yg sulung Alhamdulillah semakin baik.. Ni nak masuk no 2, lebih dari baik.. Kita tumpang rezeki anak2.. Dari anak pertama sampai ke 2 ni saya tak pernah beli brg baby, semua org yg sedekah dan belikan.. Alhamdulillah, itu pon rezeki jugak... ❤️❤️❤️

😂😂 kes saya pulak, doc dgn nurse dok kata itulah xpakai perancang bagai. Pokpek sikit, tapi saya ckap, memang saya rancang nak ngandung lagi. bukan accident. Baby kedua keluar masa anak sulung dah 2 tahun sebulan nanti HAHAHA. Saya risau jugak nanti nak jaga dua ketul ni mcm mana, tapi percayalah. awak boleh, cuma kita kena jaga kesihatan mental kita lebih ok. saya lepas ni cuti 5 6 tahun 😆 doakan saya tidak termakan dengan kata2 xnak ke nak anak lagi 🤣 sebab saya nak fokus jaga 2 ketul ni. niat saya nak mengandung lagi ni sebab nak bagi anak ada teman 😢 cuma, tulah dia, maybe kita yg ibu ni, exhausted lagi lah. so, kuat ok! banyak pahala jaga anak ni.

Semua dirancang oleh tuhan sis, kita manusia rancangan kita is not the best compare to allah. Segala apa yg dirancang jika bukan hari ni tp masa yg akan dtg baru kita sedar kebaikkan anugerahnye. Setiap anak membawa rezeki msg msg dan cabaran serta darjat ibu meningkat dgn kesabaran dan accepatation yg ikhkas. Semua rezeki dah ditulis pada kita sblm kita wujud di dunia. Sis sewaktu sis mengandung allah is next to u sbb sis nak bina umat rassullah saw insha allah. Berdoa😘 bershukur dan bergembiralah menerima hadiah dari allah cz he hv choosen u on his test cz he knows u r capable to do it. Bila terjadi itu terima dgn hati positive dan trust allah will ease fr u.

Alhamdulillah rezeki sis . Minta sokongan dan bantuan suami . Bagi saya gap antara anak adalah antara 2 tahun yg sesuai untuk mereka berkomunikasi nanti . Kalau terlalu lewat kdg salah satu punca pergaduhan . Contohnya si adik kata ibu tak bg kasih syg lebihkan kakak dan sebaliknya buat si kakak . Bila gap yg dekat ni si kakak akan turut bantu dalam menjaga adik . Sifat dia ingin tahu ketika dia dalam proses membesar . Sis selalu la bercerita dgn si anak sulung , tak kisah topik apa . Tentang baby kedua ni kaa , cara jaga , usapan perut & bagi kasih syg extra sementara baby belum lahir .

Sis jangan stress. Anak saya belum 2 tahun dah ada adik.. tapi sebab memang saya yg nak. Alhamdulillah baby sihat.. Kesian juga kt yg abang sbb dah tak dapat perhatian saya tapi bersyukur dia dah rapat dengan papa dia. Fikir macam ni je.. Kat luar sana ramai cuba nak dapat anak tapi tak dapat2. Kita pula Allah dah bagi rezeki lagi. Maksudnya kita mampu nak jaga amanah Allah. Fikir macam tu je. Lagi pun ramai orang tua2 pun mmg beranak setahun sorang. Lagi2 kalau bersalin normal. Nenek saya sampai suruh saya bersalin setahun sorang sbb anak comei2 dan saya so far bersalin normal je 😓

Sama.. Double line masa yg sulung 1 tahun 3 bulan.. Perasaan masa tu down teruk.. Lepas upt tunjuk pd suami.. Terus nangis sbb memang tak ready no 2.. Suami pujuk, rezeki kita. 2,3 bulan jugak nak terima yg kita ni mengandung lagi.. Cuma sekarang, sis kena ready mental n fizikal utk anak sulung.. Tgh melasak kan.. Mintak suami uruskan si sulung spy sis tak stress masa mengandung n dah brsalin nanti. Maaf, sekadar pengalaman sy yg hampir meroyan lepas brsalin. Exhausted 😅 Apepon sis kena sentiasa positif dengan rezeki Allah ni 😊

ya puan , saya pun menghadapi situasi yang sama sekarang .. anak saya 1tahun9bulan , saya bersalin secara emegency ceaser sepatutnya doc sarankan boleh pregnant 3-4tahun ke atas , mula2 saya memang risaulah bila dapat tau pregnant sebab ceaser kan tapi atas nasihat doc/misi alhamdullilah kandungan saya sekarang dah masuk 17minggu .. saya cuba positifkan diri dan menerima rezeki yang Allah bagi maybe sebab selama ni saya ttc 6tahun kan tulah Allah kurniakan saya rezeki lagi .. syukur

2y ago

sama sy tapi anak sy baru sthun dpt thu mgndung lagi da 4 bulan skrg 🥹risauu yg lepas ceaser jugak haishhh

alhamdulillah sis. rezeki tu. kena sentiasa positif. setiap anak ada bahagian rezekinya. insyaAllah. maknanya sis jenis subur. kaedah merancang sendiri tak jadi. 1 tahun 6 bulan ok tu jaraknya nanti bila si adik dah lahir. lepasni kalau nak merancang bole pilih kaedah yang klinik bagi. sebab badan dan mental juga perlu dijaga. sentiasa bersyukur. jaga diri dan kandungan sis ya. enjoy your pregnancy. happy2 je. semoga dipermudahkan urusan ❤️

Sis positif ok, anak kita lebih kurang sebaya si kakak umur 1 tahun 7 bulan sekarang masa found out saya pregnant lagi sekarang dah nak masuk 7minggu. Tapi saya ttc hampir 8 tahun untuk dapatkan si kakak. Jadi terus rasa bersyukur sangat Allah mudahkan je untuk saya pregnant yang 2nd ni. Saya rasa ini la si bongsu saya sebab umur pun dah nak menginjak 40 ni😂

sy ceaser ank sulong dn rancang sndri jgk.last2 sgkut mase bby 1thn 1bln.alhamdulillah skrg dh 11thn & 9thn.even 1st ceaser,excited nk bg adik pd si abg.yg ke2 normal,lpas 4thn dpt adik ceaser lg sbb GDM.skrg dh 5 thn bru lekat yg 4th 10w.yg ke4 ni x plan pon nk ada igtkn ckup 3 je.tp still excited wlopon x rncg nk ank.x pnh x xcited klo nk dpt ank baru.yg ni last sbb doc nk ceaser n ikat terus.ank ni anugerah & rezeki.🥰🥰